[測試] N54L應用esxi, 唔知有無人咁用?

現在有如下:
HDD 500G x 3
HDD 500G
HP P410 raid card

打算HDD 500G x 3行raid 5 + 獨立NAS 500G data HDD
打算安裝esxi 5.x
VMs run on raid HDD.
VM openmediavault 做 NAS( data on 獨立 500G HDD)
VM Linux set定期backup openmediavault HDD data 去 raid HDD.
VM window 7/8 做 testing.

好處係: 行raid 5後, 當多VMs行時, HDD I/O唔會拖慢.
              NAS data 可獨立, 又有定期自動backup.

師兄有無更好提議?

搞咁大輪野原來得 500G 放DATA

搞咁大輪野原來得 500G 放DATA
mo9394 發表於 2015-6-4 23:32

無法啦.  N54L 送兩個500G 企業 HDD.  
賣出去又唔值錢.
咪做實驗囉.

你係試玩就無妨,真係儲野就唔好同一部機做backup了。

不過俾著我就會全部四隻500GB全部獨立,即每一隻各自各個做Datastore,然後你起個VM果陣先將果堆分開的virtual disk當成RAID咁起,靈活性高好多……

你係試玩就無妨,真係儲野就唔好同一部機做backup了。

不過俾著我就會全部四隻500GB全部獨立,即每一隻各 ...
tingcrab 發表於 2015-6-5 00:17

乜原來可以咁做?
咁其實可以唔用hardware raid?

若其中一個HDD有事, 可以re-build HDD嗎?  唔係好明, 請講多少少好嗎?

I prefer to use passthrough disk as backup, as it can be read by other computer when necessary

via HKEPC Reader for Android

賣出去又唔值錢.
咪做實驗囉.
cyjoe_2000 發表於 2015-6-4 23:50

1. RAID 碟唔係用黎做第一輪的NAS , 只用黎做BACKUP NAS, 怪
2. 唔夠空間, 唔係呢個年代的野, 做完一大輪, 計機會率反而不及你買兩三隻獨立的2T/3T 去BACKUP 多幾次著數
3. 如果經NETWORK 做BACKUP, 不如考慮在另一台機(主PC) 做其中一個BACKUP 位置, 硬件壞唔會兩部機一齊壞
4. N54L 唔夠力, 不支援VT-D, 玩WIN7/WIN8 唔好玩. WIN7 WIN8 我相信你主PC 都係用緊多, TEST 乜鬼, 純係想要多一台VM, 不如主PC 裝VM PLAYER (大路PC 都SUPPORT VT-D). N54L 你裝輕身少少的野, 或者LINUX, 長期開住唔睇PERFORMANCE 就有意思, 因為N54L 係幫你慳電, 而不是做HEAVY LOADING 的野, 間唔中開下機試下裝PROGRAM, 應該在POWERFUL 少少的機做, 主PC 開普通VM PLAYER 夠玩, 試完可以熄番個VM.

你話做實驗玩下, 無乜話好唔好, 不過實用性好低

你SETUP 的問題係, 萬一RAID 炒左, 你要裝過晒D VM, 無留底, 可能有少少誤會RAID 同BACKUP 的關係, 當左有RAID 就無乜可能炒.

玩RAID 同BACKUP 考慮幾樣野

1. RAID 的作用, 是KEEP 住SERVICE NON-STOP RUNNING, 不代表 100% 安全唔駛倒BACKUP, 所以RAID 左的野一樣要BACKUP. 初部睇到你D VM IMAGE 無BACKUP.
2. RAID 可以控制PERFORMANCE, 亦好多情形注重PERFORMANCE, 擺多D 錢擺少D 錢有佢的道理, 沒有一定答案, 你用三隻ENTERPRISE 的去行RAID 沒有問題, 放VM IMAGE 都有理由 (只係成本上唔太著數, 因為D VM 你做TESTING 唔太重要, 定時SNAPSHOT BACKUP 已經夠玩). 但RAID 相對BACKUP, BACKUP 通常用平D, PERFORMANCE 低D 的解決方法, 因為BACKUP 不是用黎RUN
3. BACKUP COPY 有幾多份, 幾耐一份, VERSION CONTROL, FULL SET 定DELTA CHANGE, 都有不同PLANNING. 你單一抄FILE 去一個RAID, 不算係一個好的BACKUP 方案.
4. BACKUP 有幾個COPY, 容量應該講緊有想KEEP 的DATA 的幾倍以上會好D, 同埋分開獨立的MEDIA 可以減少一次過炒晒的機會 (可以MONTHLY 做多個COPY 去另外一D MEDIA).  
5. OFFLINE 或者OFFSITE 的BACKUP, 比同機做的BACKUP 重要. PHYSICALLY 有壞/著火, 你放埋同一部機炒晒

賣出去又唔值錢.
咪做實驗囉.
cyjoe_2000 發表於 2015-6-4 23:50

咁你不如兩隻 500G RAID 1 做 data store,然後用其他碟當 backup 算啦,VM 都慳返

VM openmediavault
VM Linux set定期backup

用OMV 貪細食定貪方便
轉頭用番隻大的LINUX (我估係FULL SET 的DIST 如CENTOS / UBUNTU 等等) 去搞OMV, 你識用LINUX 的話做乜唔直接用LINUX, 想細食做乜唔睇下OMV 有乜MODULE 自己去做 BACKUP

普通HDD 用RAID 去BACKUP
方便的NAS OS 用LINUX 去MANAGE
個人認為有 D 本未倒置, 一個大隻佬明明空手打交仲勁, 走去用把膠刀仔打交.