[操作疑難] [月經] 用開S記想轉會玩下QNAP, 251C定269H好?

本身有部214play, 用緊單隻4TB HDD only, 最主要用緊佢做BT/Audio Station經USB出DAC/DS Photo用黎睇相

最近半年由用開Apple Itunes買歌同買CD, 轉左做Spotify重度用家, 見到Qnap有Spotify官方support, 身痕想買多隻NAS做data backup加埋用黎聽Spotify, 多數係喺個廳度駁過去DAC出speaker咁聽, 我嘅理解Qnap應該係做到的

Qnap黎計, 家下2 Bay又快又抵玩應該就係251C同269H

CPU speed緊係251C快好多啦, 播片應該會順d, 但呢個function我諗應該用得唔多
反而講output黎計, 269H就多好多, 對我黎講, 直接有個spdif光纖音訊output緊係正啦, USB過DAC好多時要睇佢support邊粒DAC Chips

想問下各位巴打, 就當我搵到部269H, 家下仲買269H係咪好on向左走向右走九九?

都係個句喇269H而經係phase out model
佢本身HDMI同SPDIF你見佢寫reserved 就知咩事啦
同埋新gen嘅機都係得返HDMI

CPU speed唔駛講啦 粒CE5335
最尾個句你自己都講咗出黎啦

上價錢.com睇,251c貴200,但硬件好太多

上面有ching講左,269h已經phase out左,未來software update應該好多無佢份

有時間可以睇下呢條link,好多ching都有評價呢2隻models
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1

回覆 3# titan0
OS update唔會冇佢份既

(Sent from HKEPC iPhone app)

上價錢.com睇,251c貴200,但硬件好太多

上面有ching講左,269h已經phase out左,未來software update應該 ...
titan0 發表於 2015-6-15 11:24

其實251C 除左得1GB 同無個reserved SPDIF外, 其他基本上都比269H 好
有新都係買新好

我自己唯一係唔中意佢得1GB, 如果唔係我都買251c 算數

回覆 5# prowede
想多ram咪揀251
251C個C係Compact嘛

本身有部214play, 用緊單隻4TB HDD only, 最主要用緊佢做BT/Audio Station經USB出DAC/DS Photo用黎睇相

...
Argon 發表於 2015-6-15 10:07

有新買新啦

回覆  prowede
想多ram咪揀251
251C個C係Compact嘛

9658@transperth 發表於 2015-6-15 16:03

呢d 只不過係廠家ge MARKETING偽術
一年前ge compact 都不過係ARM +512

回覆 8# garnett_v

Celeron + 1G 已經好好,等於當年高階了
而家仲有好多
ARM +512MB / 1G

回覆  garnett_v

Celeron + 1G 已經好好,等於當年高階了
而家仲有好多
ARM +512MB / 1G

(Sent from HKE ...
wa124 發表於 2015-6-15 21:36

奈何依家好多應用ge 要求亦高左
當然對比市場上好多ARM u等, 當然係好好多