而家大陸出埋 12 SATA ITX....

http://item.taobao.com/item.htm? ... ;abbucket=12#detail

佢話 BIOS boot 只見到 5 HDD,似乎係 extra sata controller 冇 bios,要靠 OS driver(不過多數 Windows/Linux 會 ok)

Ok喎,又起多塊板去玩盡12bay,極適合呢度既低budget DIY NAS用家……

不過唔知佢個SATA controller係用邊隻之餘,美中不足就係用蟹LAN-RTL 8111EL 1000 BaseT LAN,不過唔用蟹LAN應該去唔到呢個咁低既價錢了……

唔知佢support raid?
無就認真無乜意思

塊板其實出咗好耐, 爭D想買, 之後都係買RAID卡算, 因為CPU太渣.

唔知佢support raid?
無就認真無乜意思
651374458 發表於 2015-6-24 21:48

講真,都係 software RAID 來架啦,有無都係「無意思」

塊板其實出咗好耐, 爭D想買, 之後都係買RAID卡算, 因為CPU太渣.
appiah 發表於 2015-6-24 23:10

你指 C1037U 太渣?

如果行esxi的話係爭D,而且無得upgrade,因為pcie都無,個人認為只合用於san

唔好買... 我中左伏了。大約一年前買左E塊版。就係上大陸網睇到E塊同個大陸CHING 的開箱文先買佢。但惡夢開始...佢最大問題係個分出黎的8個SATA 好唔穩定,有時REBOOT之後無了四隻碟。所以我一直放左係公司作TESTING...
大家可看看以下的網...
http://www.gebi1.com/forum.php?m ... p;highlight=wtm-nvr

附上圖... 正所謂有圖有真相...

12 Port 真係好多
要最少兩組Array

回覆 9# forprivate

當資料日益增多,硬碟進展卻十分緩慢之下,12bay的底板不算是「真係好多」了……

而且現在NAS的價錢比以前平,隨時一部平價的4bay NAS同自己砌唔係相產好遠(當然要高效就一定自砌)……

基本上起個RAID6/RAIDZ2加埋實際有10個drive用,以每隻6TB計的話總容量約50TB,大概一兩年內就會爆滿……