[選購問題]大量Scan file,想搵部流量高的機種,請推介。

公司仔有大量彩色文件要Scan去NAS作儲存,寫入比讀取大量,想搵個配置比較食得係。
先講下個流程先
大型影印機,佢一次過暫存每一次scan資料,最後一頁完成後,就會save去NAS,平均每個資料夾都有成300MB,當然而家部舊款WD吃不消,部影印機顯示完成,但部WD就搵唔到記錄,好多時reboot就出現剛剛的資料夾,換機係時候。

公司預算3000單碟就夠,因為都係想用錢買速度,所以暫不想Raid 1,返正都要做Offline backup

我開頭係有咁想過
mini notebook esate + 個盒,OS照跟機個Win7 NTFS,但未玩過唔知速度如何,我覺得煩在要搵把fan吹住部notebook

方案二當然係即食
Synology我用開,OS設定我比較得心應手
QNAP就大多數人話相同價格下硬件強過Synology

想大家比啲意見,應買那一個型號?

求其搵部desktop 裝個FreeNAS/Windows(如有現役)

求其搵部desktop 裝個FreeNAS/Windows(如有現役)
eh 發表於 12-7-2015 17:08

有部舊Lenovo U160 11" Notebook係度無用,你都覺得係比即食為勁?

公司有得開數就梗係即食……千祈唔好搵乜feenas/windows等捉字蚤既野……

買隻251C搞搞

幫公司慳錢=/=自己人工加左... 最緊要少鑊氣...
不過成300MB, 你公司network係咪行1G? 要快R/W 都有平NAS選擇

不過成300MB, 你公司network係咪行1G? 要快R/W 都有平NAS選 ...
mlamlam 發表於 2015-7-14 10:41

唔見得有幾部影印機會有giga

買隻251C搞搞
咸歌王 發表於 14-7-2015 02:55

昨天入手1999
本來係咁
HP Steam mini + USB 3.0 Box
最終都係qnap

不過成300MB, 你公司network係咪行1G? 要快R/W 都有平NAS選 ...
mlamlam 發表於 14-7-2015 10:41

部copy scan 行 100/1000
其實唔係想慳,只係錯想用一部腦會勁過一部NAS,只係我無留意win唔係合式的os

唔見得有幾部影印機會有giga
fatau 發表於 14-7-2015 10:48

換咗新機有100/1000 Fuji Xerox