求NAS用UPS推介

想買部UPS比部DS214play用
有無人可以推介下
我見price hk入面有d 仟幾兩仟蚊型號
係唔係已經夠用

想買部UPS比部DS214play用
有無人可以推介下
我見price hk入面有d 仟幾兩仟蚊型號
係唔係已經夠用 ...
FTO 發表於 2015-7-23 16:02

APC Back UPS 650VA,幾百蚊,已經夠用

APC Back UPS 650VA , 已經夠用
供電給 1512+ , 209+, Router 完全無問題 , 在安全時間內 shortdown 兩部 Nas。

供電給 1512+ , 209+, Router 完全無問題 , 在安全時間內 shortdown 兩部 N ...
tcbyxo 發表於 2015-7-23 21:43

是否這部?請問這部是否可以喺停電時,使NAS及Router有足夠電力令佢安全地自動關機,而當有返電時會自動令上述電器自動啟動?

using BK350EI
works good with QNAP/Synology

其實我想部ups能係斷電時自動幫我shutdown部nas 若果能有電自動開返部機就最好

是否這部?請問這部是否可以喺停電時,使NAS及Router有足夠電力令佢安全地自動關機,而當有返電時會 ...
r2gi5t2r 發表於 2015-7-23 22:12

姐係呢部有冇得有電自己開返?
可唔可以在家外用APP 遙控到開關機?
如果比三部NAS 加一部PC 又唔知頂唔頂到呢

供電給 1512+ , 209+, Router 完全無問題 , 在安全時間內 shortdown 兩部 N ...
tcbyxo 發表於 2015-7-23 21:43

其實點睇夠唔夠?
個VA 個數係點睇的?

回覆 8# SIFAI

唔好意,我用緊係 APC Back UPS CS 350,我詞不達意,我其實想講我用 CS 350 都究用 650AV 更加無問題.
因為 shurtdown 時間我 set 10 秒後關閉 NAS(A) 和 15 秒後關閉 NAS(B),剩下電量由 Router 完全用盡 (家用 router 係唔 support UPS 所以係無得 set 幾秒鐘後自動關電,而且 router 要一定最後關閉的機器,因為 NAS(A) 要 NAS(B) 經 NetWork remote 關閉)。所以 UPS 只供給 25 秒時間 NAS 使用 , 之後由 router 耗盡。
Synology NAS 可 set 電力正常後自動開機(可能要 UPS 完全放電後),自動開機不是 UPS 的功能。

回覆  SIFAI

唔好意,我用緊係 APC Back UPS CS 350,我詞不達意,我其實想講我用 CS 350 都究用 650AV  ...
tcbyxo 發表於 2015-7-24 20:03

自動開機不是 UPS 的功能?
請問是否所有的UPS都不會自動開返機?