[開箱] 簡單開箱 UPS APC BR550GI + DS214Play

話說因上次斷電後令部NAS死左一個harddisk (好彩有用raid 1) 所以就專登買部UPS 本來想平平地買部 650AS (8佰幾蚊)
不過無貨, 最後就買左呢部 BR550GI (澳門元 1310), 部機超重, 廢話寫完 就post吓D相 比各位睇  
普通紙盒一個 (上網睇人地d盒係寫中文字)

機身

少得可憐配件 (得兩條電源連接綫, 同一條USB-RJ45綫一條, 連本機電源綫都無 好彩自已有後備)

機背插位

安裝說明

電池

電池 (插綫個時有D火花, 嚇鬼死我)

USB-RJ45綫

開機畫面

開機畫面

部DS214Play已經自動detect到部UPS

UPS設定

NAS提示

NAS提示

NAS提示

簡單測試 當無電時, 部UPS會Bi Bi叫,  過左一段時間部NAS d燈會熄哂
之後當電源回覆正常, NAS會重新啟動, 效果暫時滿意

APC UPS good choice
我都用APC

波形类型 : 正弦波逐步逼近
http://www.apc.com/resource/incl ... p;ISOCountryCode=CN

多塊 LCD 就咁貴 (AVR 灰色 ?). 當年買 BE550G, 一樣 Spec 都係 $750, 直插英式 13A
http://www.apc.com/products/reso ... ase_sku=BE550G%2DUK

我都無特別格價 見同price hk差唔多 就買

我又無去深究有乜型號 見現貨有乜就買
同澳門無乜舖頭有UPS買
唔知係唔係一般人都唔會用

有Display幾好,可以即時睇到用緊幾多電,用緊幾多w, 以前得幾盞燈估估下, 我用緊SUA1000I+AP9630 做SNMP

係SSP, UPS多數都係訂, 公司客用, 有貨多數都係600VA

本身都有諗過買
但聽到有人話UPS 內的電池三年咁上下就會打柴
咁三年又要換一部....唔太化算就唔買了