想知有乜sata3 既卡

有c6100 既機,想用黎做nas....但問題佢係sata2(好似係)...因為要做埋vm + ssd...定買microserver gen 8 就算

直接買張sata 3 ge HBA唔得咩?

asmedia / marvell chipset都可以, 高登新翼有
問題係呢D平卡sata 3 card既random i/o隨時仲衰過onboard sata2

直接買張sata 3 ge HBA唔得咩?
WingC 發表於 2015-8-12 16:11

所以先想問意見

asmedia / marvell chipset都可以, 高登新翼有
問題係呢D平卡sata 3 card既random i/o隨時仲衰過onboard sa ...
KinChungE 發表於 2015-8-12 16:25

LSI 個D 會唔會好D?

LSI 個D 會唔會好D?
諸葛亮 發表於 2015-8-12 16:47

都係唔夠onboard快
除非你買hardware raid card (非HBA card)再用埋write back cache

都係唔夠onboard快
除非你買hardware raid card (非HBA card)再用埋write back cache
KinChungE 發表於 2015-8-12 16:58

可能同gen8 既onboard sata 3差不多呢

我買HBA多數係買9211 8i返黎flash IT mode
貪佢平得黎有8port又係sata 3,不過佢total bandwidth好似係細過8 * 6Gbps,但我斷估你唔會8個port都插晒SSD掛

我買HBA多數係買9211 8i返黎flash IT mode
貪佢平得黎有8port又係sata 3,不過佢total bandwidth好似係細過 ...
WingC 發表於 2015-8-12 18:10

請問幾錢,我2port 就夠,我覺得hdd sata2同3唔太大分別

請問幾錢,我2port 就夠,我覺得hdd sata2同3唔太大分別
諸葛亮 發表於 2015-8-12 18:36

淘仔我早排見4百幾人仔,香港買ge話海鮮坊個網標緊19xx=="
買呢張卡記得自己另外買mini sas to sata線