請教:可以點做?

我本身用緊dLink一款好簡單嘅NAS, 裡面有一隻3TB WD RED HDD 裝滿咗。而家會update上TS-453pro, 另外買多隻3TB RED, 想兩隻HDD合埋做RAID-0變6TB,但又想啲data入番入去, 想問下有咩方法可以合成全部嘢去新NAS? 我冇其他HDD可以copy開果3TB data再copy翻入新嘅6TB NAS.....

請指教

唔該!

NAS 行 RAID 0 用唻儲資料, 祝你好運!!

掉哂上百度先,整完再DL返落黎...時間多的話

我本身用緊dLink一款好簡單嘅NAS, 裡面有一隻3TB WD RED HDD 裝滿咗。而家會update上TS-453pro, 另外買多隻 ...
dellguyz 發表於 2015-9-11 18:24

Raid 0 = 找死, 仲要3TB, 除非你仲另外有full backup

回覆 3# billyck2

無時間用GOOGLE

寧願行JBOD 都唔玩RAID0
RAID0一死真係乜都無 JBOD起碼唔駛含包散先

9658@transperth 發表於 2015-9-11 23:42

9658@transperth 發表於 2015-9-11 23:42

JBOD都不是好太多 死HDD都會DATA LOST

JBOD都不是好太多 死HDD都會DATA LOST
wongcc2006 發表於 2015-9-12 01:34

兩隻3T 要一個6T嘅方案,data lost 就必然。RAID0 就死晒, JBOD 就死一半,兩害取其輕就梗係JBOD。

回覆 9# indigo
如果當中有重要data嘅話
可以就某幾個folder再set排程sync去ext HDD