[開箱] [QNAP] TAS-x68 Android NAS開箱+評測 - 30/10 update. 有春藥FW?

話說QNAP剛剛推出左世界第一台 QTS - Android 雙系統NAS - TAS-x68
TAS-168 = 1Bay + ST2000VN000
TAS-268 = 2Bay + ST2000VN000x2

今天收到Sample,先來個開箱

1. 硬件篇 #1
2. 簡單介紹 #33
3. 多媒體功能 #34
4. Video Codec支援 #45
5. Android #57
6. Audio Codec支援 #58
7. QTS部分+總結#76

外盒,非常細件

內含:
Power Cord x1
PSU x1
LAN Cable x1
Remote x1
TAS-168本體 x1

外觀:幾有新鮮感,全新設計
Size:比一般NAS細隻好多,非常慳位
正面: 前方有USB3.0, One-Touch-Backup鍵, SD Card Slot

背面:USB2.0 x4, GbE x1, 電源插, HDMI

底部:手轉鏍絲,免工具拆機

由於我依隻係工程樣本,所以跟機係1隻500G HDD
正式出貨版本係用Seagate NAS HDD 2TB (ST2000VN000)
品質會比一般Desktop HDD好

免工具安裝HDD

風扇同TS-453mini一樣,用蝸牛扇
紅色箭咀為空氣流動方向
會由右側機底入風,吹過HDD後,再由左側機底出風

待續。。。

Thanks for share,
不過真係太雞肋, CPU 超慢, Selling point 只係 all-in-one.
散熱底入底出好有趣

Qnap 又來造死貨代理食

台灣好像已經把 tas 夾 nas 一套賣。
其實它就是如我早就說的, NAS hardware 不用如 PC 的強,反正不是人人可以吧 nas 放在 tv 旁。 TV 自己有 android or 加個小米之類盒也不錯。

咩價位?

回覆 3# t1174-3

Ching依句我有小小唔同意
嚴格來講唔係死貨 正所謂百貨應百客
如果覺得個SPEC唔好或者電視唔近NAS
可以買其他高階既model嘛 Qnap啲機有咁多款
我咁睇其實都幾有突破性喎

(Sent from HKEPC iPhone app)

Qnap 又來造死貨代理食

台灣好像已經把 tas 夾 nas 一套賣。
其實它就是如我早就說的, NAS hardware 不用 ...
t1174-3 發表於 2015-9-18 09:09

非常認同師兄句"NAS hardware 不用如 PC 的強"
我只係想搵一D多HDD的NAS
但係勁貴
完全買唔落手

01 果邊有大大試左
只得40MB速度
安兔兔 萬零分

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=494&t=4538627

01 果邊有大大試左
只得40MB速度
安兔兔 萬零分
naomi 發表於 2015-9-18 11:19

40MB ... then it's a bit too slow