純backup WD My Cloud可以嗎?

諗住買個4TB, 仲有部舊DS110J 加返個4TB RED 做BT 同second backup

我係你就買返隻2bays NAS好過啦
WD My Cloud依件產品 學桂神話齋
無速度 唔夠快 跑得慢
屋企個隻都係得2X MB

依家啲2Bay好平
見樓下Q記212P賣緊$1199 S記隻215J賣15XX
其實好抵玩 有得Backup行咪Raid
利申:價錢我跟建議零售價 有個牌子唔知點解成日海鮮價 中過伏

(Sent from HKEPC iPhone app)

無速度 唔夠快 跑得慢
屋企個隻都係得2X M ...
tsztsun0524 發表於 2015-10-3 23:40

我都有隻WD MyCloud 3TB, 沒你咁慢行SMB都有60-70MB/s Upload

回覆 3# 炎冬

認真我果隻真係好慢...
CHING仲有無試下其他方法咩情況?

無速度 唔夠快 跑得慢
屋企個隻都係得2X M ...
tsztsun0524 發表於 2015-10-3 23:40

因為我認為backup分開兩套system穩陣o的, 隻DS110J都試過突然停電抄左

因為我認為backup分開兩套system穩陣o的, 隻DS110J都試過突然停電抄左
rockyw 發表於 2015-10-4 02:05

認同

Backup 既意思係將成套資料dup 一套備份去另一個不同的媒介分開儲存

同一部機兩個Drive 一齊save, 俾你行RAID-1, 都唔係backup 既意義

依區其實講解左backup 既意思好耐都仲係有人唔明

有人知WD My cloud safe point 係咪1:1 size咁copy出黎?
咪要好大size去裝個safe point?

回覆 6# ahllau

師兄你Backup個定義無錯
不過我其實只係想講即可BackUp又行到Raid...
不過嚴格來講 Raid都算係一個備份方法喎

(Sent from HKEPC iPhone app)

有人知WD My cloud safe point 係咪1:1 size咁copy出黎?
咪要好大size去裝個safe point?
rockyw 發表於 2015-10-4 11:34

啱啱試吓,好似唔俾㨂,好似要一次過,好似鏡像咁。

Screen Shot 2015-10-04 at 4.05.42 PM-0001.jpg

啱啱試吓,好似唔俾㨂,好似要一次過,好似鏡像咁。
TimCook 發表於 2015-10-4 16:00

safepoint, 要在隻WDmycloud再插多隻USB HDD做,同佢做備份是你原身在mycloud內的資料,是不是1:1就唔清楚!~