我有一部封塵好耐嘅 QNAP TS-219+,今日攞出嚟 reset

裝緊最新嘅 firmware

想問下,其實呢部嘢對比起而家差唔多型號/級數嘅 NAS 係唔係落後好多呢?

(呢部係全金屬殼  

回覆 1# ok.

Ching,我都剛剛搵番部TS209出黎,想從新更新Firmware,基本用File Sharing,
上網見佢只support到1T HD,但我手上得個2T HD,唉!點搞?

depends on what u want to do with it... think if u don't run all the new apps should still work

回覆 2# blkbd5

有無隊入去試一試?

回覆 3# hkepcfans
公司仲有部219P II行緊
拎黎做緊backup同file serever

回覆 5# 9658@transperth

我都有隻219p2
拎黎backup其他NAS

回覆  hkepcfans
公司仲有部219P II行緊
拎黎做緊backup同file serever
9658@transperth 發表於 2015-10-25 23:57

Speed is good enough?

裝緊最新嘅 firmware

想問下,其實呢部嘢對比起而家差唔多型號/級數嘅 NAS 係唔係落後好多呢?

(呢部係 ...
ok. 發表於 2015-10-25 15:01

回覆  ok.

Ching,我都剛剛搵番部TS209出黎,想從新更新Firmware,基本用File Sharing,
上網見佢只suppo ...
blkbd5 發表於 2015-10-25 15:25

you guys got so many 'old' nas es ...

回覆  ok.

上網見佢只suppo ...
blkbd5 發表於 2015-10-25 15:25

我都係 TS209,岩岩死風扇,
2T HDD 用到,但一個 Logical Drive 只係可以最多 2T,
即係你有兩隻 2T 只可以 RAID 1 咁行。

另外唔駛諗住可以check到 HDD 既 Smart STATUS,
一check就會跳左出去 Login 畫面。
亦唔好諗住直接斷電,一咁做既話隻 NAS 就會成日覺得自己個 HDD 有問題,籃色 info 燈會成日閃。

除此以外,我用緊都算叫正常。

TS-219+ 真係慢, 雖然大部份野都做到玩到, 但疾住疾住半生半死

早前我直頭將部 419PII 放棄 QTS (可還原)。 裝 Debian 做其它 linux 野, 裝咗落手指度, boot 機 1 分鐘就得, 吉出果 4 bay 可做其它 HDD job. 識寫 program 仲可善用埋個 LCD & LED.

http://www.cyrius.com/debian/kirkwood/qnap/