[操作疑難] VPN 與 睡眠

開咗 VPN 後,硬碟一直都冇去過睡眠,有冇同樣情況?
Symbology DS115j
WD green 2T
DSM 最新

開咗 VPN 後,硬碟一直都冇去過睡眠,有冇同樣情況?
Symbology DS115j
WD green 2T
DSM 最新 ...
TimCook 發表於 2015-11-3 10:12

點睇有無睡眠? 我 remote 去望下

用得VPN Server 最好不要睡眠
唔係到你要連果時又話 vpn 無反應

問題已經解決,原來唔關 VPN 事,係 eMule 事,只要去 Download Station 嘅 General,將 eMule disable,睡眠立即回復正常,咁唯有 download 時先開佢。

問題已經解決,原來唔關 VPN 事,係 eMule 事,只要去 Download Station 嘅 General,將 eMule disable,睡 ...
TimCook 發表於 2015-11-3 12:59

請問是否unclick圖中這個, 另想問NAS睡眠時,LED是否低頻閃亮?

回覆 5# laucc

當休眠時只有power light長著藍燈,而其他燈會熄晒。

請問是否unclick圖中這個, 另想問NAS睡眠時,LED是否低頻閃亮?
laucc 發表於 2015-11-4 12:06

對,我部係 DS115j ,可能同你唔一樣,我部係三粒綠色燈熄晒,只淨一粒藍色電源燈。

對,我部係 DS115j ,可能同你唔一樣,我部係三粒綠色燈熄晒,只淨一粒藍色電源燈。 ...
TimCook 發表於 2015-11-4 13:28

謝謝 madmacuser, Timcook , 朋友的 DS214play LED sleep mode 是低頻閃亮,我用 DS712+, disable左 emule, 關了行 DScloud 的手机都是 power, status/lan1/disk1/disk2 長着, 唔知有無其它東西要 disable?

謝謝 madmacuser, Timcook , 朋友的 DS214play LED sleep mode 是低頻閃亮,我用 DS712+, disable左 emule ...
laucc 發表於 2015-11-4 14:32

你有冇對過佢呢處講嗰啲?
https://www.synology.com/zh-tw/knowledgebase/faq/568

回覆 9# TimCook

Thanks, 原來好多套件都可今NAS "年終無休"