想將 Synology DSM port 5000 改變

每晚都有好多專業人士希望探訪,我經已開咗自動 Block,每幾晚就會 Block 咗一個 ip,睇過佢地都係經 DSM 搵我,知道可以改咗 5000 呢個 port 會再安全啲啲,請問要改呢個 port 要主意啲咩?係咪就咁將呢個 5000 改咗就得?有冇其他地方都要配合?另外如果我 enable 埋 HTTPS 係咪會仲好啲?

Screen Shot 2015-11-06 at 1.08.19 PM-0001.jpg

回覆 1# TimCook

好奇一問, 點解唔去改router port f/w

回覆  TimCook

好奇一問, 點解唔去改router port f/w
wunit 發表於 2015-11-6 13:58

點樣改 router port forword 可以做到我想要嘅嘢?我而家係每晚俾人用 DSM 撞 DSM 5000 port 喎。

點樣改 router port forword 可以做到我想要嘅嘢?我而家係每晚俾人用 DSM 撞 DSM 5000 port 喎。 ...
TimCook 發表於 2015-11-6 14:05

我自己改左做10001, 成年無俾人撞過pw,
記得router 開返新DSM port eg.10001

另外, 係build in 的 firewall 你set 地區,eg hk only, 唔俾鄰近經濟大國IP access, 都會少左風險

我自己改左做10001, 成年無俾人撞過pw,
記得router 開返新DSM port eg.10001

另外, 係build in 的 fi ...
iori_hk 發表於 2015-11-6 14:08

咁 port 可以用咩範圍呀?另外,Firewall 你係咪指呢度?係咪咁呀?

Screen Shot 2015-11-06 at 2.27.49 PM-0001.jpg

咁 port 可以用咩範圍呀?另外,Firewall 你係咪指呢度?我冇 set 過嘢,要點 set? 之但係,如果只 ...
TimCook 發表於 2015-11-6 14:22

你乜都無set, 全世界IP可以經router 再去你NAS

我download station(BT) 就全世界IP都可access
錄影就HK, TW(我妹可以睇屋企隻貓)
Video station, Audio station(搭車聽歌), DSM 就香港IP only

set firewall 記得加返internal IP allow(eg.192.168.xxx.xxx) 唔係入唔返NAS
port 由1-65535 無service 用緊便可用

點樣改 router port forword 可以做到我想要嘅嘢?我而家係每晚俾人用 DSM 撞 DSM 5000 port 喎。 ...
TimCook 發表於 2015-11-6 14:05

你都係唔想外人撞你Port 5000姐
我估你依家對街個port 5000 forward左去NAS的port 5000
你在改左對街個port去65432 forward左去NAS的port 5000都得姐.......

你乜都無set, 全世界IP可以經router 再去你NAS

我download station(BT) 就全世界IP都可access
錄影就HK, ...
iori_hk 發表於 2015-11-6 14:29

如果好似我上面圖中咁,我只搞過容許三個國家,其他都冇郁過,係咪表示只有呢三個國家先可以 access 倒?咁 BT 會唔會有影響?

如果好似我上面圖中咁,我只搞過容許三個國家,其他都冇郁過,係咪表示只有呢三個國家先可以 access ...
TimCook 發表於 2015-11-6 14:34

應該係得果三個

BT 無強國access 普遍慢左

你都係唔想外人撞你Port 5000姐
我估你依家對街個port 5000 forward左去NAS的port 5000
你在改左對街個po ...
wunit 發表於 2015-11-6 14:34

我唔識嫁,請問可以詳細啲嘛?