拉完file過NAS之後兩邊都唔見咗

小弟用緊DS1513+, DSM 5.1-5022 Update 2
從來都無試過係直插USB抄file
因為插lan果部機唔方便用(想抄快啲)
走去將隻portable external harddisk 插落部NAS度
然後喺個Web 介面入面打開file station 將啲文件拉入部NAS 度
由於有3個folder共2百幾GB野,於是要成三個幾鐘,所以走去瞓覺
瞓醒之後一睇大鑊,無論External 隻碟定喺NAS 入面都無抄嘅file
有無啲咩辦法可以救返啲file
好重要,
感謝各人相助

external harddisk 可以試下用 Recuva

回覆 1# pigskinhk

唔洗咁騰雞嘅
一開波就諗住做data recovery, 捨易取難, recover 幾百激野唔係copy & paste咁簡單
用第2部機check下隻portable hdd係咪少左幾百激file 先
NAS個disk usage有無多左幾百激?有就可能你拖左去某個folder內,click 開file station 所有folder揾揾先啦

照計你拉落去, 佢應該當你 copy 而唔係 cut, 來源 hdd 應該保留檔案喎

syno 有冇 log file 睇?

你記唔記得dfile名係點架,知少少既就入telnet/SSH,用:

find / -name "SNIS-517*"

如果係度既話應該會話到你俾你聽你個file係邊;如果真係無就真係慘慘豬了……

樓上你那套好野黎喎
btw 樓主用file station拉file應該會留低log file,你睇清楚去左邊先

你記唔記得dfile名係點架,知少少既就入telnet/SSH,用:

如果係度既話應該 ...
tingcrab 發表於 2015-11-10 17:10

如果係度既話應該 ...
tingcrab 發表於 2015-11-10 17:10

借問聲我有個folder 叫 "測 試",   條path 係 /volume1/ 測 試
咁我又老人癡呆唔記得左嚮邊,應該點find至好呢?

條path 既截圖:

嚮Telnet 既截圖:

借問聲我有個folder 叫 "測 試",   條path 係 /volume1/ 測 試
咁我又老人癡呆唔記得左嚮邊,應該點find ...
30624700 發表於 2015-11-10 19:08

用putty.exe先至入telnet,咁應該可以用到中文入……build-in telnet唔係咁多support的。

另外,folder名盡量用返英文啦,就算要有中文,起碼開頭係英文先(eg: SNIS517.新人NO.1STYLE初登場-RI……1080p.mp4),咁你打左SNIS517,之後按TAB就會出到剩餘的檔案名字元了……

搞咁多野,又command又成,用Q記表示Qsirch輕鬆完成任務

(Sent from HKEPC iPhone app)

回覆 8# tingcrab

Thanks   師兄
剛試了putty, show中文, create 中文folder 係ok的, 不過要set個translation 做 utf-8

find / -name "測*" 都可以, 個command 係teminal 會 show 亂碼,但唔影嚮search個功能
全中文file name ok 喎