買nas還是買部平價notebook好?

用途: 駁router giga lan做file sharing, ftp及vpn server, 工作量好細

睇過2 bay nas連埋hdd都要三千幾四千, acer果部v3-112p賣二千頭

v3-112p有giga lan及usb 3.0, 另外我有spare外置usb hdd用來長插usb做backup

nas一斷電即死, notebook斷電都唔怕, nas做到既野notebook都肯定做到, notebook做到既野nas就未必做到, notebook有埋mon可獨立操作, 必要時仲可以當spare機用

如果以我既用途是否買notebook長開7x24做server仲好?

其實你自己都講倒咁,又都經已判斷咗,咁仲問黎做咩呢?

其實你自己都講倒咁,又都經已判斷咗,咁仲問黎做咩呢?
TimCook 發表於 2015-11-17 12:38

其實我想知nas對比notebook仲有咩好處, 因為我真係唔熟nas

用電量會唔會差好遠?

其實我想知nas對比notebook仲有咩好處, 因為我真係唔熟nas

用電量會唔會差好遠? ...
argbatcan 發表於 2015-11-17 12:40

如果用電量真係差好遠,Notebook 的確係嘥電,咁你係咪願意放棄你上面所講 Notebook 嘅優點,如斷電唔怕、可獨立操作、可以當spare機用等等,而去選擇買部 NAS 呢?

你部notebook得個500GB一隻
咁咪買部1bay Q/S嘅NAS咪得囉 咁計埋Harddisk都唔太貴
file sharing/ftp/vpn server 甚至插EXT HDD又得
NAS係即食os唔駛點set就可以用 用電量又唔高
兼且仲有apps比返smartphone同tab去用

你部notebook得個500GB一隻
咁咪買部1bay Q/S嘅NAS咪得囉 咁計埋Harddisk都唔太貴
file sharing/ftp/vpn se ...
9658@transperth 發表於 2015-11-17 12:45

其實如果做file sharing, 計performance係唔係notebook同1 bay nas係冇乜分別?

500gb我夠了

其實如果做file sharing, 計performance係唔係notebook同1 bay nas係冇乜分別?

500gb我夠了 ...
argbatcan 發表於 2015-11-17 12:48

i believe NAS setup is a kind of standard epc member configuration

especially you're at NAS 專集

just go ahead with your nb approach as long as you're happy with that, period

500gb我夠了 ...
argbatcan 發表於 2015-11-17 12:48

既然你話 500G 夠,點使用到三四千蚊?我自己就 1bay,運作時 10火,待機時 4火,全部都只係一千多啲。

既然你話 500G 夠,點使用到三四千蚊?我自己就 1bay,運作時 10火,待機時 4火,全部都只係一千多 ...
TimCook 發表於 2015-11-17 13:03

如果真係買nas我冇理由仲買500g hd掛?  最少都買3t啦

你個1 bay nas過file快唔快? 有冇50mb/s?

i believe NAS setup is a kind of standard epc member configuration

especially you're at NAS 專集
...
pc1668 發表於 2015-11-17 13:02

謝謝回覆, 但請問咩叫standard epc member configuration?