[操作疑難] 升級換NAS資料保存問題

大家好 , 小弟有一事求助 , 請幫忙解答 ,  謝謝

現有SYNOLOGY DS111 1BAY , 已安裝5TB HDD , 5TB資料已爆 , 因為得1BAY , 資料好唔安全

最近入手ASUSTOR 202TE 2BAY, 想做RAID 1保存資料 , 我知道需要買多一隻5TB HDD , 然後將舊的5TB HDD和新的5TB HDD安裝一起

問題來了 , RAID 1要FORMAT晒所有DATA , 咁我舊果隻5TB的資料可以怎樣保存呢?

我想將5TB資料保留 , 又想在新的NAS做RAID 1 , 所以想請大家幫忙 , 我應該要點做 , 謝謝喔

大家好 , 小弟有一事求助 , 請幫忙解答 ,  謝謝

現有SYNOLOGY DS111 1BAY , 已安裝5TB HDD , 5TB資料已爆  ...
大豪 發表於 2015-11-19 16:07

你先用新果隻HDD在 202TE 起左個Vol, 之後你由DS111 copy data to 202TE, 之後先將111隻HDD拆出來, 放入202TE做 Non-raid to Raid 1.

你先用新果隻HDD在 202TE 起左個Vol, 之後你由DS111 copy data to 202TE, 之後先將111隻HDD拆出來,  ...
炎冬 發表於 2015-11-19 16:46

謝謝回覆

你話起個VOL , 是否我將新果個HDD , 好似平時咁 , 裝落202TE , 裝系統時 , 有無咩野要選項要注意? 還是一般裝法?

我好驚我拆左個舊HDD出黎後 , 裝落202TE果度選錯野 , 到時又洗晒D野 , 想落番SYNLOGY又認唔到 , 兩頭唔到岸就大濟

你先用新果隻HDD在 202TE 起左個Vol, 之後你由DS111 copy data to 202TE, 之後先將111隻HDD拆出來,  ...
炎冬 發表於 2015-11-19 16:46

NON-RAID TO RAID1
請問尼個步驟 , 會唔會洗晒D資料嫁,謝謝

買夠兩隻新5TB在202TE行Raid 1,再過料包安全.DS111之後又可做backup.

謝謝回覆

你話起個VOL , 是否我將新果個HDD , 好似平時咁 , 裝落202TE , 裝系統時 , 有無咩野要選項要注 ...
大豪 發表於 2015-11-19 23:28

最安全當然是5樓的做法,

新HDD@202TE, 之後copy from DS111 to 202TE, 再將DS111隻HDD插入去202TE, 再將個array 轉做Raid 1.

買夠兩隻新5TB在202TE行Raid 1,再過料包安全.DS111之後又可做backup.
lnchu 發表於 2015-11-20 00:49

贊成樓上師兄這個建議。
你原來隻5TB,可能都用了一段時間,買兩隻新直接起RAID 1會安全些。再者,嚟道D 師兄成日講 "定期Backup 才是有最有效保護資料的方法"
跟你一樣,我最近都做NAS 更換,買了4x 3TB 起 RAID 10,去replace 5x 1.5TB @ RAID 6. 我亦有額外HDD 做Backup. 舊的1.5TB,咪當多 1/2 份backup.

好的 , 謝謝大家幫忙喔

好的 , 謝謝大家幫忙喔
大豪 發表於 2015-11-20 05:00 PM

多口問句,你果5T本身有backup吧?
(如果有,你冇理由驚轉RAID1時出錯丫)

唔好慳一隻5TB
用202t + 2隻 5 TBbuild完volume在抄data 過新nas會安全d