[測試] [分享文]又想分享玩transcoding經驗(包qnap測試)

前幾日岩岩朋友收到部q仔 ts-453 pro
(4核 q1900)
借黎玩左幾日 試既野唔多 但試左日常用既野
硬係玩下佢個hardware transcoding啦 (有intel quicksync support)
q記的確係支援用到igpu support

1套 1080p 既mkv 可以realtime 轉到480p 都只係用cpu ~20%到
對比之前air video hd  server 開左 hardware support 差唔多 (開左~30%唔開 full load)
但佢可以係qfile 度加入轉檔  同real time 轉 呢個幾方便

3套著名transcoding 比較

plex
mkv檔 完美讀到內置同外置字幕
但blueray 既mt2s 就search唔到
可惜冇offline 轉檔同hw support
一定係cpu 100%  (sw transcoding)

air video hd server
mkv 讀到但位置唔正確  問左作者佢話會修正  如果外置srt檔就完美讀到
blueray 完美讀到內置字幕  (仲幾靚)  

qnap (唔係講緊kodi)
mkv一定要有同檔名既字幕放在一齊先可以合併一齊而唔可以讀到內置字幕
blueray 用qfile開同qvideo都 讀唔到內置字幕
要同名srt 放在一齊先得
仲有係佢顯示可以用另一個player播但個字幕又唔可以係另一個player讀到
用qfile 個播放器又得
唔知點解  (等修正)
唯一可以令我讚賞既係佢係唯一一個可以transcoding左之後用另一個apps 開
之前無論air video hd   s記video station plex 都係要用原生player (講緊ios  android 可以用mxplayer 開)
呢個一讚 但就係個srt 讀唔到 (只可以用qfile)

講真 我覺得air video 最好
load 得最快同 最平衡
岩我呢個想睇原盤blueray 又可以加入內置字幕專mp4比朋友
可惜得ios 版
air video都出左qpkg檔
但linux 版係仲未有hw support (quicksync)得sw
應該都估到係扯爆cpu loading
q記粒j1900 點頂
(唔通要upgrade 470?!sosad)

希望q記可以mkv 讀到內置字幕同改改個qvideo 太垃圾 同s記冇得比
先唔講有冇簡介 呢d口水野
冇ipad版真係好唔店 (唔通我睇個咁細既iphone 咩)

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

thx c兄測試和分享

回覆 1# chung922

而家app store架上面果個Qvideo無視佢吧啦 垃圾房執出來的
用Qfile無煩惱

感謝ching分享
我諗Q記點衰都好,最起碼支援DTS....我隻216play就係因為冇DTS企左係度..........

回覆  chung922

而家app store架上面果個Qvideo無視佢吧啦 垃圾房執出來的
用Qfile無煩惱 ...
wa124 發表於 2015-11-23 12:58

用左陣已經del 左
老老實實 如果q記下版可以support
內置字幕 呢個緊要

已經完美

(Sent from EPC Pocket iPhone app)

感謝ching分享
我諗Q記點衰都好,最起碼支援DTS....我隻216play就係因為冇DTS企左係度.......... ...
appleboycat 發表於 2015-11-23 13:03

dts 呢啲根本係基本
我預左q仔有
我想主要想試transcoding
又唔好講到s記差
起碼我玩左q記個download station
先知s 好好多

回覆 1# chung922

tks for sharing

回覆 6# chung922

download station差d咩?我主要係一般BT only.....

咁S記冇DTS真係得物無所用......個UI幾正都係浮雲......得個樣.....

回覆  chung922

download station差d咩?我主要係一般BT only.....

咁S記冇DTS真係得物無所用......個UI ...
appleboycat 發表於 2015-11-23 17:16

pt 網block 左q記 個download station
玩唔到pt  
要down transmission
ios 冇apps
transmission 個個ios 垃圾apps
又冇rss support
呢個好有用,唔好睇少

synology download station有哂所有野
又靚又有ios原生apps
養pt 一流

無聊去睇番PLEX原來仲有個NAS Compatibility list嘅
入到去就見真章 無記錯Plex淨係食SW encode
https://docs.google.com/spreadsh ... =true#gid=314388488