[操作疑難] Q記 , S記 新手多問 (wd 可忽略)

更新:(見本區7成巴打推薦q記者我諗q記好用吧)

新丁想買NAS 求助
爬過文見本區無人用WD NAS 應不好用吧
反而S及Q 大半應該好用

raid 1 5 10 有分別嗎?
要買4槽的
想做家用雲 及 backup

THX

好多人上 forum 問野,都唔講清楚 目的
而又通常一定有一堆目的,想要一個簡單 solution 一次過解決
事實係冇可能,你一定要講出最重要果個目的 ...

budget?
what to backup?
no need hdmi out video?

就你以上所講,你要 server,唔係呢度所講嘅 nas

仲有用途係做乜
bt, Storage, Video, Photo, Vide stearm, printer server, VPN, WEB server......

1. 爬過文見本區無人用WD NAS 應不好用吧, 反而S及Q 大半應該好用
WD 軟件唔夠Q/S 多同好用,硬件又唔係特別勁(但係夠平)

2. raid 1 5 10 有分別嗎? 要買4槽的
http://www.thegeekstuff.com/2010/08/raid-levels-tutorial/

3. 想做家用雲 及 backup
Q/S都可以起private cloud
backup即係將PC D資料抄去NAS?係當佢係一隻外置硬碟都得o既

wd 同seagate 1bay  3tb都好平,
之前我諗過diy nas,但係又諗唔到除左save野之外有咩用,要黎做web development server 又唔方便,
所以打算 wd 同seagate 兩隻買曬,手動做雙重backup

之前我諗過diy nas,但係又諗唔到除左save野之外有咩用,要黎做web devel ...
twaiho2003 發表於 2015-11-27 22:49

It's crazy for those who recommend everyone to buy NAS.
Different situation need different solution.

manual backup didn't work for long term

I just bought a 6 bay HP server with ecc ram @HKD 2k5
will install FreeNAS to manage the backup server for all PC, Macs and Linux
If it works perfectly, I will buy another same server set for remote backup.

My plan:
1 original + 1 local + 1 remote @ full and incremental backup
PLUS 2 pfsense firewall cheap barebone between sites

in your case, if you want one machine both for backup and web development
you may try Webmin as OS

呢啲咁嘅標題,有咁多人 re,都算唔錯喇。

好多人上 forum 問野,都唔講清楚 目的
而又通常一定有一堆目的,想要一個簡單 solution 一次過解決
事實係 ...
fatdog 發表於 2015-11-27 17:04

sorry 師兄,
8000 budget 內
S記 DS1515+

Q記 TS-651  
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 5&highlight=651
    TS-653 Pro
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2200957

做左小小功課  WD 係本fm 基本無人要 理解為不足
諗住買6ray 的 ,  disk 1-2 做raid 1(os , data , media) , disk k 3 -5 行 raid 5 backup disk 1-2  , disk 6 backup disk 3-5 請問咁得唔得
現家中1隻exten 3.5' hdd 做bt  media 等無關痛羍的事

呢隻NAS 不會連接网絡 , 只用來做backup only
遲下出雙糧會再出隻 2ray 做家用网絡 連接電視機 等

1. 爬過文見本區無人用WD NAS 應不好用吧, 反而S及Q 大半應該好用
WD 軟件唔夠Q/S 多同好用,硬件又唔係特別 ...
wyhui5124 發表於 2015-11-27 17:26

WD 軟件唔夠Q/S 多同好用,硬件又唔係特別勁(但係夠平)
(出雙糧就會諗wd 胜在平靚正 連接手機, 電視機 睇戲 睇動畫)
2. raid 1 5 10 有分別嗎? 要買4槽的
http://www.thegeekstuff.com/2010/08/raid-levels-tutorial/
(都係出6槽算 遲下屎忽痕又要買隻4槽的話就搵黎搞)
3. 想做家用雲 及 backup
Q/S都可以起private cloud
backup即係將PC D資料抄去NAS?係當佢係一隻外置硬碟都得o既
(師兄如果答是會唔會比你地笑嫁 )

之前我諗過diy nas,但係又諗唔到除左save野之外有咩用,要黎做web devel ...
twaiho2003 發表於 2015-11-27 22:49

師兄唔好買死雞 我己全軍死曬 sale 水我上天話夠平... 而家真係哭都無人可理 , 唔好買死雞.
我係先問本區各師兄聽分析再買