[操作疑難] [HELP!]S 記裝唔到 system(DSM)

啱啱想起番舊嘅 NAS 嚟做 backup,點知試左好多次都裝唔到 DSM,有冇師兄可以幫幫手?有乜解決方法?
NAS 係 DS209j
HDD 係 1 隻 WD GREEN 1TB

次次到「安裝 DSM」4% 就停左,之後等好耐就 show 系統無回應~

試過用 windows 磁碟管理 del 晒 partition &格式化隻 HDD 再放入去裝都唔得
試過用 LAN 直接連&裝唔得
試過 close kaspersky 再裝唔得

28-11-2015 1-26-26.png

28-11-2015 3-05-07.png

28-11-2015 3-07-27.png

Thanks

試下不要用Windows內的磁碟管理,直接搵linux boot機碟用dd方法write zero佢。至於點用dd去write zero就請自行google下……

總之就是搵方法write zero隻碟。不用徹底地write zero,只需頭嗰一part有file format/boot table那些就可……

我都試過,隻硬碟打柴,換個隻硬碟試下

回覆 2# tingcrab

啱啱用左 WD Data Lifeguard Diagnostic write zeros 個 HDD,結果都係到「安裝 DSM」4% 就停左~
放落電腦 check 出 05 丶C5 同 C6
28-11-2015 21-12-19.png

28-11-2015 21-11-10.png

聽我講試下換隻hdd啦

回覆 5# kin1111kin

我都想,但手頭上冇第二隻 HDD~

try low format tool To format.

回覆  kin1111kin

我都想,但手頭上冇第二隻 HDD~
jasonfoknxu 發表於 2015-11-28 22:06

你打算將 d 資料放入隻壞 harddisk?
你係想倒資料落海,定係挑戰自我,睇下自己救 data 既功力去到邊?

你個Synology Assistant乜版本? 係咪同dsm版本一致? 上次我幫公司部老爺古董重裝dsm. 用新版Synology Assistant裝, 就同樓主你情況一樣, 要揾返舊版先ok裝到dsm.

回覆 9# skipskip

琴日試左,一樣唔得,btw,thanks