[討論] backup [Data] 點解要行 RAID?

上黎學野,
發現呢度每一個 post 話想買 NAS backup [Data]
大部人都建議人行 RAID 1/5
“你買 2 bay 呀,一定要 raid 1 啦”
“你買 4 bay 呀,一定要 raid 5 ,穩陣d 好d”
以我所知,RAID 根本唔係 backup 用

RAID 係 Redundant Array
係比人死左 down 機,可以盡快 system back online
例:web server, email server, firewall 等等

講返 backup
大部人都建議用一隻 hd 行 RAID(即係一做錯野,就兩隻一齊錯晒)
而唔係留一隻 hd 儲 snapshot/versioning backup (即係一做錯野,都重有其他日子嘅 backup)

點解呢?

題外話:
RAID OS 可以理解,即係唔想重裝 OS (其實 config file 可以 export)
家用都要 RAID OS 會唔會太嚴重?
定係大部份人都係 OS 同 Data 放係同一個 LVM/zpool?

d 人成日覺得raid 係backup
其實隻碟由比電個下長行已經唔係backup
你係啲公司一定要online咁死左換另計
唔係不如一隻copy 一隻無限咁做好過
再加密擺係雲端
朋友屋企
blueray
如果咁都死
我冇野講

raid 左啫係佢長時間唔識休息
咁死左rebuild 仲煩
以上我個人見解
(Sent from EPC Pocket iPhone app)

好彩,我用 rsync 每日自動從 DS511j sync 幾個 folder 去 WD MyBook Live 度做 backup,應該唔會俾人笑掛⋯⋯

好彩,我用 rsync 每日自動從 DS511j sync 幾個 folder 去 WD MyBook Live 度做 backup,應該唔會俾人笑掛 ...
TimCook 發表於 2015-11-28 22:58

想問果 5 bay Data 點解要 RAID?

想問果 5 bay Data 點解要 RAID?
fatdog 發表於 2015-11-28 23:03

errrrr.........係因為我打錯,係 1 bay 嘅 DS115j 黎。

我係外國 forum 問人
好多都話 raid + backup
而唔係 backup + backup
點解呢?

新款filesystem,Raid 1/5/6何以支援scrub。data & metadata全部落checksum

我係外國 forum 問人
好多都話 raid + backup
而唔係 backup + backup
點解呢?
fatdog 發表於 2015-11-28 23:14

我估,老外佢地認為 raid 係令系統最短時間可以重新投入服務,backup 係整個系統嘅保障。
另外,呢處或香港其他類似呢處嘅科林,強力推薦你去買多 bay 做 raid 係另外有原因的⋯⋯

NAS for backup 定義係指為多台裝置定時備份
當以上定義成立時,raid 1/5/6對NAS就有一定情度的必要性
raid 1/5/6都是為了減少硬碟故障時所產生的影響
對於一般用家非IT人士
當有硬碟故障時非raid1/5/6的情況下要修復備份鏈的損壞
就要用非常多的時間

p.s.係香港,時間對很多人來說是非常值錢