啱啱收到 amazon email,HP ML10 v1 大減價,不過唔好買 ...

#1 原來係 hp ml10 v1,唔好買
#11 先係 hp ml10 v2,買唔到 ...

啱啱收到 amazon email,hp ml10 v1  US$250
http://www.amazon.com/gp/product ... 59488950_em_1p_0_ti

Xeon e3 1220v2 + 2gb ecc ram + minimum 6 bay + 300w psu

如果要唔怕大部, 要server板ecc可靠高效能(粒 u 冇得輸)
例:6 bay + freenas(raidz2/raidz3)
好似幾抵玩,平過德國網
不過一樣冇現貨,要等貨

是但執兩條 kingston 8GB ecc ram

真係幾平,RAM 我唔駛加(自己有 4 條 4GB ECC),好吸引
不過個 RAID controller 可唔可以行 FreeNAS 就難講

Fatdog 你個台 係德國網買既 HP ML10 v2 仲未收到?

Fatdog 你個台 係德國網買既 HP ML10 v2 仲未收到?
quezon 發表於 2015-12-16 01:47

未,唔知去左邊
佢話出左貨,但個 upu code 係 hkpost 係 check 唔到 ...
我 google 到都有人係咁,但兩星期後真係收到

因為等果兩條 ecc ram
5 號先 dhl 去 german post
唯有等

真係幾平,RAM 我唔駛加(自己有 4 條 4GB ECC),好吸引
不過個 RAID controller 可唔可以行 FreeNAS 就難 ...
fakeman 發表於 2015-12-16 01:00

soft raid 希望得

唔得就買張二手 8 port

我原本都有留意呢部 HP ML10 v2, 但最後都系入咗部 GEN8

Fatdog, 聽日再 PM 你, 請教下關於 backup既野....

Fatdog, 聽日再 PM 你, 請教下關於 backup既野....
quezon 發表於 2015-12-16 02:04

拎上黎開 post 講啦
人多好辦事

人人為你,你為人人

回覆 1# fatdog

師兄, 行Xeon E3-1220 v2 的不是hp Proliant ML10 v1 嗎?