[操作疑難] 新手選購NAS問題

小弟對NAS唔係太認識,做左D google research都未得到完整答案
所以唯有係度請教各位師兄

小弟想買部NAS主要作為播片/下載之用,通常都係1080P格式,高至40GB Bluray 1080p
電腦同電視都係附近,用緊PCCW 1000Mbps + Linksys EA6700 + Sony W800A 42 TV. 用dlna播片最近都係疾疾地
無論播10GB樓下既1080p片都會有時疾+聲畫唔同步,所以想睇下有無一隻做到呢個要求既NAS(解碼?)用作播片(屋企人都會用)

簡單講一講目前設備及要求
Linksys EA6700
Sony W800 42" TV
PCCW 1000Mbps
PC Desktop + MACBOOK PRO

1.Budget 盡可能$3500內 連HDD(2TB)
2.高清影片用(高至40GB Bluray + 如有唔使開電腦可直接下載到NAS功能更佳)
3.儲存相機相,可以供兩個系統(Win + MAC)存取相片+執相 RAW大約30-50MB張,Nikon D800E
4.減少PC既CPU處理(或者直接由NAS解碼),因現時用universal media server dlna串流食緊大量cpu usage,PC基本上打唔到機
5.想直接輸出至Sony TV(HDMI?)而唔需要開電腦(方便屋企人),見唔少師兄話會再駁如HD300A,其實用途係咩?
6.如果做到WIFI串流夠播更佳,如非必要都唔想拉條LAN線

其實主要係想做到個MEDIA CENTER,將PC既片轉落去TV度播而唔疾機/聲畫唔同步
而及播片時唔需要用到電腦資源
其他功能小弟比較少用(如VM)

請恕小弟無知,Thanks各位師兄

其實師兄都未必駛買NAS 啦...
你係用DLNA先疾...俾幾舊水買個ANDROID 盒子 / 或者300A
經SMB羅番電腦既片同戲已經搞掂 , 點都唔會窒...
如果部電腦有張INTEL LAN CARD 仲好

其實師兄都未必駛買NAS 啦...
你係用DLNA先疾...俾幾舊水買個ANDROID 盒子 / 或者300A
經SMB羅番電腦既片同 ...
008325 發表於 2015-12-17 11:12

其實我唔想用PC做解碼,因為有時串流就打唔到機咁制
而且想比屋企人用,可以直接由NAS拎片出黎比TV播/手機播. 咁就唔使開我部PC
本身有張INTEL 入門LAN CARD.. $350果隻=_=

其實我唔想用PC做解碼,因為有時串流就打唔到機咁制
而且想比屋企人用,可以直接由NAS拎片出黎比TV播/手 ...
aS-91 發表於 2015-12-17 11:16

經SMB 就唔係PC 解碼..係300A 自己解..
    當然你話你連PC 扯過去都唔想既..先要買....
    你需要HDMI 直插就得1個牌子"咁濟" ...你唔需要..你可以用個盒黎播既...就可以多個牌子選
     都係2BAY + HD .... 不過你放相既話...2BAY 好快爆..你諗清楚D ....
     我自己都係用4BAY..又係影相....有D後悔唔上5-6 BAY

經SMB 就唔係PC 解碼..係300A 自己解..
    當然你話你連PC 扯過去都唔想既..先要買....
    你需要 ...
008325 發表於 2015-12-17 11:21

呢個平既方案係唔錯,會考慮. 謝!!!
不過如果就屋企人唔使開電腦係咪都係NAS會好D?

放相呢層應該唔係好多,如果搬走晒D片落NAS我部電可以FREE到大量空間出黎放相
其實有時想用兩部機對比執先可能放nas,原則上唔會放太多,有時我都直接google cloud然後掉落去macbook/pc度

用router 駁外置harddisk都做到你要嘅野,

or
HD300A 駁外置harddisk 都得

用router 駁外置harddisk都做到你要嘅野,

or
HD300A 駁外置harddisk 都得
st1000 發表於 2015-12-17 11:51

睇黎HD300A+HDD呢個方案OK
我見HD300A都似乎幾年前產品? 現在有無更新或者更好既選擇? 係咪做到40GB BLURAY既解碼?
另我係咪需要買隻外置HDD接駁盒之類?

問題多左D,唔好意思

回覆 7# aS-91

有關media player/盒子,不如去數碼視聽問下啦
    http://www.hkepc.com/forum/forumdisplay.php?fid=77

外置HDD 有分USB/ESATA, 要睇返你用嘅 media player/盒子用邊個界面

回覆  aS-91

有關media player/盒子,不如去數碼視聽問下啦

外置HDD 有分USB/ESATA, 要睇返你用嘅 m ...
st1000 發表於 2015-12-17 12:13

OK Thanks. 稍後會再研究

btw有無NAS推介? 想睇睇你地D介紹然後再考慮自己既用途. THANKS!

DLNA都疾,
你部NAS係咪有其他野存取緊硬碟呀?
1080P黎計,
唔使transcoding,
100md lan都好順