[教學] NAS BT

小弟未用過NAS,想請問只想用NAS黎BT,然後在小米盒子駁電視睇片和過落SD卡出街在平板睇。可否買款入門(最好介紹埋比小弟)加USB外置硬碟,只用USB外置硬碟因為方便拿出在電腦過落SD卡。(唔知甘做法有無諗錯)價錢最好平D。 NAS其它功能我暫時都唔需要。 謝謝各位師兄。

我諗你換個有BT功能嘅ROUTER(e.g. ASUS)已經夠用

小弟未用過NAS,想請問只想用NAS黎BT,然後在小米盒子駁電視睇片和過落SD卡出街在平板睇。可否買款入門(最 ...
oldman 發表於 2015-12-18 10:14

你可以搵部有 SD Card 插槽嘅 1 bay 入門 NAS 就做倒,如果二手唔介意,大把選擇。

我諗你換個有BT功能嘅ROUTER(e.g. ASUS)已經夠用
kenchow1989 發表於 2015-12-18 10:35

100%同意

100%同意
st1000 發表於 2015-12-18 10:48

我用過 ASUS N66 做 BT aMule,非常唔穩定,幾日就要 restart 一次,有時甚至一日幾次,又經常同 USB HDD disconnected ,有幾次仲要 format 過先用得返,初初以為升級可以解決,升咗好幾次都係咁,最後頂唔順賣咗佢。

小弟未用過NAS,想請問只想用NAS黎BT,然後在小米盒子駁電視睇片和過落SD卡出街在平板睇。可否買款入門(最 ...
oldman 發表於 2015-12-18 10:14

USB外置碟,要留意file format是否support NTFS,而且即使有,將外置碟做BT可能會i/o唔夠而停止BT。所以一般而言最好就唔好咁做…

而且電腦可以直接經network拎返NAS B完既file過落SD卡,抆抆拆拆USB HDD根本多此一舉……

正確方法係買個1bay NAS,內置買隻快d既HDD(RE又好black又好,總之唔好GREEN慢速果類),Download完就會放返係個NAS入面隻碟個folder度,你開返電腦map返個nas smb share就可以直接抄file落SD卡就工序完成……

先謝謝各位師兄,現在我只識用訊鐳在電腦BT,Totolink 2004NS . BB100, 我見到有款NAS TAS-168(2TB)HK$1,7XX (好似幾低) 是否符合我要求?
Thanks

買nas仲抄落sd卡出街睇?
太落後了吧?
直接起個media server啦

回覆 8# 硬件法師

如果用師兄呢個提議,我相信要機主有無限DATA先至得。

回覆  硬件法師

如果用師兄呢個提議,我相信要機主有無限DATA先至得。 ...
madmacuser 發表於 2015-12-18 12:11

有wifi嗎?