尋求各 NAS photo station 的睇相方法

目標 : 色準 (含色彩管理 color management)

小弟正使用 Qnap NAS,LCD mon 有使用硬件調校色彩,所以算是出到標準色彩,亦曾經用過 NAS 的 photo station app,不過發覺如果用 photo station 睇相,和一些支援色彩管理的軟件,eg.  Photoshop、Lightroom、ACDSee 、Firefox、IE 比較,都有偏色問題 (軟件色彩全部一樣,隨了 photo station),因為 NAS 的 photo station 是採用自家制的獨立介面,不支援色彩管理的。
冇記錯亦不能 100% 睇相,只可以 app 預設的 resize 大小和 full screen。

想請教一下,有冇辦法可以放相於 NAS 後,可以 depends on browser 而唔用 NAS 的獨立介面呢 ? 因為簡單如 Facebook、Flickr,只要 depends on browser,就可以執行 color management 了。

而我一向使用 fotop.net 放相,但容量就快超過 6GB,年費差唔多 $400;
之前一心買部 NAS 翻黎諗住可以慳翻,點知原來唔可行 ....

唔知有冇其它方法做到呢 ?

其實唔係好明你講乜。
photostation色彩表現唔準,
你咪用番終端機的軟件打開圖片囉,
跟本可以無視部nas的 ...
硬件法師 發表於 2015-12-20 10:28

沒錯,如果我唔用 NAS app 開相睇,當係一個普通 HDD,用翻自己電腦軟件睇相係冇問題,但如 share album link 比人,佢就會強行要其它人用佢個介面睇,以至其它人睇我的相時,出現偏色問題。

所以想知有冇辦法 share link 比人後,click 入去唔洗開佢個 photo station 介面,而係用 browser 打開。

你開個ftp咪得囉,
想有縮圖就開web server
硬件法師 發表於 2015-12-20 10:38

其實我現在已經開左個 web server,不過只識用 dreamweaver 整個好簡單的 front page (index.htm),人地用 browser 入左黎之後,再按 front page 內的 link,我都只識連結翻去 fotop.net 的 album,我想佢 click link 係入我 NAS 的 album (要有縮圖,和唔係用檔案總管方式去睇,想靚少少的),不過真係唔識整。

應該係Synology gen thumbnail/縮圖既engine無做好color management,只求盡快gen好張圖出蒞……

photo album都可以出返原圖,不過要逐張按返出蒞……

目標 : 色準 (含色彩管理 color management)

小弟正使用 Qnap NAS,LCD mon 有使用硬件調校色彩,所以算是 ...
35OL 發表於 2015-12-20 10:18

photo station, user 可以自己決定下載原圖 or 縮圖. 唔使擔心.

應該係Synology gen thumbnail/縮圖既engine無做好color management,只求盡快gen好張圖出蒞……

photo al ...
tingcrab 發表於 2015-12-20 11:16

溫馨提示:樓主係用q記nas。雖然我唔知s記有無做好color management.

photo station, user 可以自己決定下載原圖 or 縮圖. 唔使擔心.
pctine 發表於 2015-12-20 11:27

唔係好明
不需比人下載的

我意思係只想 share 條 album link 比人,佢一 click 就用 browser 打開,睇到所有相的縮圖 (假設有 30 張),跟住 click 縮圖就睇到 100% 的原圖,就好似 Google album 咁簡單就夠,只係放相的地方,我想放在自己 NAS,唔想放 Yahoo、Google ...

eg. https://picasaweb.google.com/114645747232356343035

我用S記,用photo station沒有偏色問題,無論用ie,chrome,PS,or,Lr睇到既顏色一致,我用緊i1DisplayPro