[操作疑難] Synology DS412play 行 Raid 1 炒左隻碟,拿壞碟送修會唔會比人讀到D資料?

如果 NAS 行 Raid 1 炒左一隻碟,我準備要張壞果隻送修,怕比人拿到資料。

想問人地可唔可以用Synology官方Ubuntu既方法打開隻碟睇入面D資料 ? 官方就話要兩隻都駁哂Ubuntu先睇到資料。

Ref: https://www.synology.com/zh-tw/knowledgebase/faq/579

為什麼不直接買新,將壞的拆散扔掉?

via HKEPC Reader for Android

If it is a 2 disk RAID 1, means you can of course read the data with only 1 disk.  You must do a secure wipe before you send it off for repair.

RAID 1 下兩個 HDD 的DATA 也沒有分拆, 只是COPY 了一分, 如果有人修好你有問題的HDD 真是好易就可以 COPY 晒D DATA.
RAID1 下的HDD, 可以說買過只新就OK 了, 而且, RAID 1 一只HDD 有問題, 另一只也有可能快會出問題, 新 HDD 加立即 BACKUP/ REBUILD 更要緊.

為什麼不直接買新,將壞的拆散扔掉?

via HKEPC Reader for Android
tingcrab 發表於 2015-12-27 22:30

因為隻壞碟仲有保養

If it is a 2 disk RAID 1, means you can of course read the data with only 1 disk.  You must do a sec ...
virtex 發表於 2015-12-27 22:37

Thanks

RAID 1 下兩個 HDD 的DATA 也沒有分拆, 只是COPY 了一分, 如果有人修好你有問題的HDD 真是好易就可以 COPY  ...
t1174-3 發表於 2015-12-28 01:47

收到,但壞碟已經用ubuntu讀唔到,唔知仲可以點洗資料

因為隻壞碟仲有保養
timz800i 發表於 2015-12-28 09:03

哦,你意思係拎隻舊既去送去換新;如果讀唔到,咁用dd去write zero得唔得?

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX

收到,但壞碟已經用ubuntu讀唔到,唔知仲可以點洗資料
timz800i 發表於 2015-12-28 09:06

其實你用 ubuntu 讀唔到
唔代表返廠後維修時讀唔到
簡單來講如果pcb 壞左
人地換過塊好o既pcb 就讀得晒你裡面data

如果真係有d 咁重要data
花多少少錢買隻新好了
隻壞hdd 拆晒d碟出來磨花晒先好掉