請教BACKUP IMAC 問題

而家想SETUP 行TIME MACHINE BACK UP, 請教一下:

工具有以下:

IMAC
WD MY BOOK DUO(RAID 1)
SYNOLOGY 214 PLAY(RAID 1)
QNAP 453A(RAID 5)

我本身用緊IMAC, 所有相會放落WD MY BOOK DUO 行RAID 1, 之後會TIME MACHINE 去SYNOLOGY, QNAP 無用過, 因為新買

請問我點BACKUP先最好? 以下係我既PLAN.

1)先用TIME MACHINE BACK UP D 相同IMAC DATA去MY BOOK DUO(RAID 1)
2) 再用SYNOLOGY BACKUP(用咩APPS?)
3) QNAP BACK UP SYNOLOGY(用咩APPS?)

請指教

而家想SETUP 行TIME MACHINE BACK UP, 請教一下:

工具有以下:

IMAC
WD MY BOOK DUO(RAID 1)
SYNOLOGY 21 ...
jjmouse 發表於 2016-1-4 17:01

應該就咁MOUNT 回來備份,或用RESYNC 備份。
見到CHING 你用6.3隻HD放1份資料,會唔會浪費咗啲呀?雖然資料無價。

回覆 1# jjmouse

假設:
imac/wd/s記 入面有 file 出現 silent data corruption
wd 入面果個 file error,raid mirror 果個都會係 error
timemachine 去 s 記果個 file 都係 error,raid mirror 果個都會係 error
rsync 去 q 記果個 file,好彩的話,撞正做 data scrub 就有一定機會 detect 到出現 Unrecoverable Read Error,但 fix 唔到 ...

咁多同時唔好彩下,都係唔見一個 file 姐,唔怕嘅,唔怕嘅
如果連死一個 file 都怕,file system 就要用 zfs or btrfs with ECC ram,即係賣晒佢再買過,重頭做起

回覆 3# fatdog

真係咁唔好彩的話,抵炒啦

回覆  fatdog

真係咁唔好彩的話,抵炒啦
wa124 發表於 2016-1-5 02:39

睇落好似好多個 “唔好彩”
實際只係出錯一次就全部玩完,主要係冇一關可以即時detect到同fix到

咁係咪每個NAS 自己RUN APP 去BACKUP WD MY BOOK DUO 會好D?

因為我只係關心D相多D

咁係咪每個NAS 自己RUN APP 去BACKUP WD MY BOOK DUO 會好D?

因為我只係關心D相多D
jjmouse 發表於 2016-1-5 13:01

依 #3 個 scenario
你部 iMac 抄出去:
WD 唔識偵錯
s記 唔識偵錯
q記 啱時間又好彩的話,係有可能偵錯成功
一句到尾 raid 冇 real-time detection

不過冇理由為左幾張死相 而 大灑金錢嫁嘛!電腦唔出錯,根本冇事~
如果連死一個 file 都怕,file system 就要用 zfs or btrfs with ECC ram,即係賣晒佢再買過,重頭做起
例:先係 iMac > zfs server > wd/s/q raid 1
如果 file 重 keep 係 imac,就係 1個種 2份 backup
如果 file 只 keep 係 zfs server,就係 1個種 1份 backup

回覆  jjmouse

假設:
imac/wd/s記 入面有 file 出現 silent data corruption
wd 入面果個 file error,r ...
fatdog 發表於 2016-1-5 01:49

CHING 點解用白色字呀?搞到我睇手機版/網頁版唔同樣,仲以為自己思覺失調添...
你所講既ZFS/BTRFS 係好...但真係唔係人人知/識點用,所以我選擇一張半張相..由佢啦。

CHING 點解用白色字呀?搞到我睇手機版/網頁版唔同樣,仲以為自己思覺失調添...
你所講既ZFS/BTRFS 係好 ...
Y你特曲 發表於 2016-1-5 13:22

洗左佢啦!
一陣,好似前排咁,又引返d x記打手 入黎,真係多謝你唔少!

btw,一張半張係一個虛數,就好似 古時中國文學用 “三” 一樣 ...

洗左佢啦!
一陣,好似前排咁,又引返d x記打手 入黎,真係多謝你唔少!

btw,一張半張係一 ...
fatdog 發表於 2016-1-5 13:25

我都明白係虛數。我之前只係用WINDDOWS做BACKUP,有時發覺有幾張相得翻一半畫面,我念就係你所講既 silent data corruption。不過到而家轉用NAS,都唔知可以點解決呢個問題。再睇到要用ZFS/BTRFS 既SYSTEM 先可以搞到,就心念,都係算啦....等遲啲再普及先用。

ZFS/BTRFS 好多牌子NAS都有出,又唔洗咁緊張既。