新手由零開始想入手4Bay NAS, 請幫忙!

大家好,
由於小弟鍾意影相, 所以RAW檔為我帶來好大既儲存空間負擔,
以前一路淨係會買HDD放入主機去擴充, 但係咁樣落去唔夠位同埋開始擔心D資料會因為死HDD而冇哂!
所以著手諗住整番隻NAS作儲存用途!

呢幾日不斷有望下睇下, 但係始終唔係好識揀,
宜家初步係會諗住買3隻4TB既WD RED黎行RAID5黎用,
但機方面宜家淨係睇到DS415+同DS416,
QNAP果面都唔係好了解, 淨係知道佢可以用HDMI出同行VM, 但我未必有用, 因為有ANDROID BOX,
係度希望大家可以比D意見我應該買邊部好,

主要我淨係想可以有個大空間去做儲存同埋穩陣, 間唔中會有機會直接係街外存取番自己NAS D野,
謝謝!

415+同416,除咗spec上價錢有分別之外,其餘功能上無大分別……我會選擇較平的一部…

我比較關注你每年甚至每月影RAW嘅流量,可能4bay x 4TB 都未必夠……(不過呢個應該係罕有例子)…

其餘嘅注意都唔多,但最好在你nas行raid5本身有保障之餘,額外的offline backup亦少不免……

via HKEPC Reader for Android

回覆 1# fung0929

if you use 4T harddisk, then RAID5 is too risky.   The rebuild time of large harddisk will make RAID5 protection non-existant.   RAID5 is only reasonable if you use 2T harddisk or less.   4T needs RAID6 to make sense.

Also, do not buy the same model harddisk from the same manufacturer at the same time, they are more likely to fail together because they were built in the same batch.

回覆 2# tingcrab

其實近年已經產量比較少, 之後會再整理番D舊既RAW,
我糾結係415+同416度係因為覺得始終佢地兩個唔同GRADE, 電子野好似始終高階比較穩陣, 睇過SPEC好似係粒U+RAM同埋播片既SUPPORT唔同級數, 不過謝謝你的意見先

回覆 3# virtex

你意思係當佢死左一隻要RECOVER果個時間大風險?
我初步諗住揀RAID5係因為諗住佢化算D..

回覆  virtex

我初步諗住揀RAID5係因為諗住佢化算D.. ...
fung0929 發表於 2016-1-9 17:25

一般人對於RAID5/RAID6懼怕的因由源於此:
http://www.zdnet.com/article/why-raid-6-stops-working-in-2019/

因而理解左行RAID5/RAID6都無用,但事實我行左咁耐3TB x 5, 4TB x 5都無咁既問題存在過。而最緊要既都係做data scrubbing;當然,就算無呢類問題,都可能會遇上真的死兩隻硬碟問題,因此offline backup對於重要資料蒞講是必須……

我都會比較prefer用得多bay既就行盡RAID5,就算有咩事都主要靠offline backup為先;不會因前述原因而改用RAID10/RAID1此等浪費4bay以上的貯存方案……

如果只是save raw 相的話買多幾隻平2 bay nas scale out,都唔錯的

如只做storage 買Q或S 沒大分別, 兩個都做到儲存用途和街外存取, 選平都可以.
只係你自己計下容量, 我用緊Q記 4bays 4T x 3 raid, 實際可用空間係 7.26T. 有需要才加多埋最后那隻4T.
致於穩陣就睇HD, 就算行乜raid 始終還要多一個backup, 我自己用另一隻舊NAS 行raid 1, 去做backup

大家好,
由於小弟鍾意影相, 所以RAW檔為我帶來好大既儲存空間負擔,
以前一路淨係會買HDD放入主機去擴充,  ...
fung0929 發表於 2016-1-9 16:37

raid 6 坐底扣左2隻HD, 個人覺得raid 6 用在6bays 或以上會較化算.
而且就算行raid 5/6, 第2 backup 都唔少得.

回覆  fung0929

if you use 4T harddisk, then RAID5 is too risky.   The rebuild time of large h ...
virtex 發表於 2016-1-9 17:18

應該係, raid5 同一時間只能炒1隻HD, 如rebuild 期間炒多隻就total loss.
raid6 就同一時間可以炒2隻.  不管raid5或6 都要再預backup

回覆  virtex

我初步諗住揀RAID5係因為諗住佢化算D.. ...
fung0929 發表於 2016-1-9 17:25