新手一問,希望大家比d意見

第一之買NAS,打算買Qnap 4 bay,主要分別Backup 工作上Data,相片及大量電影
本身有media player播片,係唔係TS-420已經足夠應付,唔需要買到431/451?

Thanks!

buy HP gen8 + 16GB ecc ram = HK$2700 delivery to door
3TB x4 = capacity space = 6TB
4TB x4 = capacity space = 8TB

TS-420 好似係舊版431,睇下兩者價錢差幾遠啦,差五舊到買舊咯……

我覺得而家嘅NAS入門級除非好多人用,否則都夠洗。我估你play video thru NAS嗰陣應該無乜其他大活動吧?如果同一時間BT又多就可能會窒,到時停一停佢或者又要買部好啲或者分機去做了……

當然樓上說GEN8會係一個平宜的選擇,然而入手後要自行software+hardware DIY嚕……

via HKEPC Reader for Android

TS-420 好似係舊版431,睇下兩者價錢差幾遠啦,差五舊到買舊咯……

我覺得而家嘅NAS入門級除非好多人用, ...
tingcrab 發表於 2016-1-16 10:15

GEN8 要 software+hardware DIY ?

咁 Qnap 都一樣要 software+hardware DIY 嚕 ......

GEN8 要 software+hardware DIY ?

咁 Qnap 都一樣要 software+hardware DIY 嚕 ......
fatdog 發表於 2016-1-16 11:18

Gen8 要自己買usb boot disk,自己灌OS。
NAS 買返嚟 boot機只搵到粒ip就曉自動setup……

via HKEPC Reader for Android

Gen8 要自己買usb boot disk,自己灌OS。
NAS 買返嚟 boot機只搵到粒ip就曉自動setup……

via HKEPC Rea ...
tingcrab 發表於 2016-1-16 12:12

插 usb 一d 都唔難
裝 freenas/omv/nas4free 都唔難(唔多多選項)

ALL nas 都要自己 config,冇自動呢回事

但係好處:比 qnap 可靠得多

插 usb 一d 都唔難
裝 freenas/omv/nas4free 都唔難(唔多多選項)

ALL nas 都要自己 config,冇自動 ...
fatdog 發表於 2016-1-16 14:16

所有NAS當然要做一般設定,set IP, config share protocol, share folder等等。不過DIY NAS你最起碼都要搵個media去裝個OS,準備手指去boot機都要一定技術吧?各位做開既ching做呢d一定無難度,但相對於那些普通用家,其實對於叫佢地裝FreeNAS可能難過登天……

唔似前幾年NAS OS比較舊的年代,FreeBSD support hardware相對比Linux少,無driver都不是罕見。 而家NAS OS好多都update到較新的版本,hardware support基本上齊哂,而且而家hardware好多都係unified driver,一間公司食哂同一driver。所以而家感覺上係零難度……

另外,ZFS其實都好博大精深,唔好講話佢需要大量fine tune,淨係想了解佢個concept: pool, dataset, volume及其zfs command package都已經可以開一班去講。我相信普通用家面對SDC vs ZFS,佢地寧願有data loss都唔想花咁多資源去學一樣佢地未必識既野,畢竟「普通用家」大有人在……

覆返樓主,我見個網價420係做緊$1999, 431 $2599 (而家先知原來4bay都真係咁平)。第一次買就平平地TS-420先啦,遲d覺得唔夠先至再買部頂級既都未遲。起碼上左手先感覺NAS係點先……

回覆 8# tingcrab

多謝大家回覆!

回覆 8# tingcrab
420 EOL咗喇 得番431同431+