想買一部支援8-10個HD的NAS,要有Raid 1,求推薦

想買一部支援8-10個HD的NAS,要有Raid 1。 如果我要用一半HD做backup是否行raid 1定有其他方法? 定係行raid 6?
主要存放公司檔案,主要是8-10個人用,有機會變成50-60人用,要國內也能連接
請問有什麼推介?
QNAP TVS-871-i3-4G可以嗎?
另外,如果我先用4個HD行raid 6,如果容量不夠可以再插新HD去增加容量嗎?
謝謝!

無限 budget + 估計唔到用量?

無限 budget + 估計唔到用量?
fatdog 發表於 2016-1-16 14:20

Budget唔多,得三至四萬。

一開始就未必用好多容量,但係之後會好多,所以唔知可唔可以插主4個hd 先,到唔夠用再加

Budget唔多,得三至四萬。

一開始就未必用好多容量,但係之後會好多,所以唔知可唔可以插主4個hd 先,到 ...
si5891 發表於 2016-1-16 14:30

預計到 8-10 bay
但係預唔到 usable space ...
就算搵 vendor quote 都要有個數先

8 到 10 人 用, 如果一齊 backup, 或者 read write,  咁 個 樽頸位 bottle neck 會係邊呢? CPU, RAM, HDD or network?

any solution to prevent the bottle neck ?

有成 3-4萬budget 唔需要後加咁煩(後加出事點算?)

搵 vendor 買 8 bay:
HP ProLiant ML150/ML350 Gen9 OR
DELL PowerEdge T430
3年保
~HK$ 18000

自己買:
8GB OR 16GB DDR4 Registered ECC Ram: ~HK$500/條  OR ~HK$1000/條
SATA or SAS 4TB x8: ~HK$ 10000(同轉速不同牌子組合)

留d budget 攪 router/firewall

FreeNAS
a)  RAIDZ2: 8 隻 4TB = 可用 24TB = 同時可死 2 隻
b)  RAIDZ3: 8 隻 4TB = 可用 20TB = 同時可死 3 隻

其實,你應該搵 vendor 幫你度 solution ...
公司野你冇謂上身 ...

有幾萬銀連 Dell 既 storage server 都買到了.....
不過認同樓上,公司野唔好上身喇

RAID != Backup x 999

有成 3-4萬budget 唔需要後加咁煩(後加出事點算?)

搵 vendor 買 8 bay:
HP ProLiant ML150/ML350 Ge ...
fatdog 發表於 2016-1-16 16:58

應該唔會買機自己裝FreeNAS, 一係買現成NAS, 一係搵vendor報價

BTW,有冇vendor推介?

謝謝