[操作疑難] [Qnap]安全性問題

請問各位師兄~
點SET隻NAS 先為安全~
DEFAULT PORT 要改嗎!?
SSH D PORT要關嗎!?

請問各位師兄~
魔法小子 發表於 2016-1-19 23:59

點先為安全?如果唔出街,就唔好port forward就最安全,不過呢樣野基本上都無乜可能……
所以其實第一步就係關掉唔開既services,唔port forward去佢地度;
其次就係改你個management port,例如S記DSM係預設port 5000、Q記QTS就8080(?)就改其他port,可以係1024-65535內;總之無撞其他port自己又記得就得……
之後再setd Auto Block既,幾耐時間登入幾多次fail就ban……

1) 按Power按鈕1.5秒直至聽到beep---一聲
2) 等待電源關閉
3) 完

唔開包保安全

請問各位師兄~
魔法小子 發表於 2016-1-19 23:59

可以試用NAS內的防火牆,如:除了BT, VPN必需的PORT外,其它PORT只允許香港IP通過(這步驟已可擋大部份攻擊)

回覆 2# tingcrab

師兄~我暫時關閉左我唔需要用既PORT
    例如: FTP, TELNET, SSH
    仲有無其他port 要留意番?

可以試用NAS內的防火牆,如:除了BT, VPN必需的PORT外,其它PORT只允許香港IP通過(這步驟已可擋大部 ...
Y你特曲 發表於 2016-1-20 10:22

我有用DOWNLOAD STATION , 洗唔洗再要SET特定既野?
    VPN 未知點用, 應該都唔會用到~
    PORT只允許香港IP通過  <~~師兄呢到要點SET?

回覆 3# ivanwong

雙重性登入@_@

我有用DOWNLOAD STATION , 洗唔洗再要SET特定既野?
    VPN 未知點用, 應該都唔會用到~
    PORT只 ...
魔法小子 發表於 2016-1-20 14:49

因為我用S記,所以Q既SETTING 唔係咁清楚。不過我念都係類似既野,應該好易搞。

S記防火牆

S記防火牆

回覆 9# Y你特曲

唔該師兄
  Q記無防火牆定我搵唔到?