[操作疑難] 請教有關 S 記 docker 既問題

一直用開 S 記既 NAS, 本來諗過為左 VM 轉會去 Q 記既.  
點知睇睇下 S 記D新野, 見到佢個 docker 好似可以比人裝野去行, 而且幾安全, docker 之間完全隔離, 不過又唔係太明白.
唔知有無 ching 用緊, 有 D 野想請教下.

1) 我 install 完個 docker, 入左去 Registry 果版, 完全吉既.  要自己打個字去搵, 但係是旦打 D 野, 搵出黎多數得個名, 都唔係好明有乜用.  比如我打個 windows, 佢都出左 41 個.  請問 docker 有無 D 好似 Package Center 咁既地方, 有得分類同埋介紹下果個係乜黎既?  另外 settings 度可以加其他 repository, 唔知邊度可以搵到其他 repository 去 search 野.

2) 我見網上有人話有 OS 既 docker (好似 windows 都有), 裝完仲可以 remote 入去.  我嘗試搵 windows 又係一大堆, 唔知裝邊個至係.  唔知有無 ching 裝過 windows VM, 個名叫乜?   係咪之後可以 connect 去果個 windows 既 docker 當一部 windows VM 去用.

3) 唔知有無乜野好用既 docker 可以介紹下.

仲有樣怪怪地既野, 我用 LAN 連線完全無問題.  呢幾日想試野, set 左 router forward 個 port  5000 去 NAS, 由街度去玩 (隻 NAS 家陣無乜野既, 就算比人 hack 左入黎都唔怕).  唔知點解, 由街度入去, 成日出句 message:

The page at XXX.XXX.XXX:5000 says:

You are not authorized to use this service.

但係 click 左 OK 又可以再入去.  每次 login 左幾分鐘又再彈.  唔知有無乜野要 set, 至可以由街度 connect 番去.

唔該哂先.

1. DOCKER 唔係俾你裝 WINDOWS 。
想裝WINDOWS 既話可以放心過Q記。完 。

2. 你AUTO BLOCK 個 LIST 到可能有你ROUTER / 街外面個 IP

關於呢個問題 
"The page at XXX.XXX.XXX:5000 says:
You are not authorized to use this service."

maybe you can try this~

我之前都有呢個問題
maybe my network under proxy

after i applied these settings, the problem has gone :>

關於呢個問題 
"The page at XXX.XXX.XXX:5000 says:
You are not authorized to use this service."

m ...
heiko 發表於 2016-1-27 11:02

可能係喎, 我家陣都係 under proxy connect 番去既, 等我試下先.

1. DOCKER 唔係俾你裝 WINDOWS 。
想裝WINDOWS 既話可以放心過Q記。完 。

2. 你AUTO BLOCK 個 LIST 到可 ...
008325 發表於 2016-1-27 10:55

唔該哂 ching.

因為我之前睇左條 youtube 介紹片, 佢係裝左個唔記得乜鬼 OS (好似係 ubuntu, 但唔 sure, 家陣搵唔番條片) 既 docker, 之後再用 vnc connect 入去.  仲見佢個 vnc 入面開左幾個 windows (不過 title bar 唔係 windows 既 style, 似 linux 既).  所以我以為可能會有 唔同 OS 既 docker 可以裝入去, 之後再用類似 vnc 既野 connect 黎用.

再上網搵下,  docker 好似只係行一 D 包裝好既 linux application.
不過, 好似可以用 wine 去行一D windows application, 但就唔係一部 windows VM 咁用.
我只係聽過 wine, 無真正用過, 唔知佢可以去到點既程度.  比如我用 VB 寫左個 windows app, 係咪可以用 wine 去行佢?  如果得既都 OK, 我都唔係需要一部真正既 Windows VM, 我只需要可以放 D Windows program 上去行就得了.

回覆 3# heiko

唔該哂 ching, 頭先 connect 番去改左個 setting, 真係 work.
家陣開左十幾分鐘都無斷.  之前, 2 至 3 分鐘必斷一次, 家陣可以在街外用了.  唔該哂.

c兄可以試下呢個

我之前用 LxQT (Docker)
https://www.synology.com/zh-tw/dsm/app_packages/Docker-LXQt

我可以
under proxy

Client (http) ==> Proxy  ===> NAS(LxQT )
用 chrome 個 browser 行 VNC 番去個 docker
個 docker 又有 chrome install 左

咁我就可以用佢 睇網頁

整完會好似咁 :

REF : http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=16675

唔該哂 ching.

因為我之前睇左條 youtube 介紹片, 佢係裝左個唔記得乜鬼 OS (好似係 ubuntu, 但唔 sure ...
Super169 發表於 2016-1-27 11:11

DOCKER 上面有LINUX 可以裝例如 UBUNTU / CENT OS 甚至可以裝 .NET
但唔會有完整 WINDOWS 既 OS VM 出現
而家潮流都係走向 DOCKER , 連WINSOWS SERVER 自己都出DOCKER
相信整個 VM OS 好快都拜拜

c兄可以試下呢個

我之前用 LxQT (Docker)

我可以
under proxy

Client (http) ==> Proxy  ===> NAS(LxQT ...
heiko 發表於 2016-1-27 11:33

唔該哂 ching, 正呀可以開個 chrome....我有 d Tampermonkey 既 script, 要開住 chrome 至行到.
如果可以裝個 docker 行, 我部機又可以行少 D 野了.  ^_^

不過, 我對 docker 仲係有點混亂, 要慢慢消化下.  或者裝幾個試下會直接 D, 容易了解.