[操作疑難] QNAP手動reboot後好多問題

前兩日想soft reboot,見佢停左係度成半個鐘都冇郁,前邊d燈著晒(平時我較dim),就噤開機制強制熄機reboot啦。之後入到,但有幾個問題浦面:

1. 最嚴重,個BT用既external hdd插開後面usb 3.0,突然認唔到file system,又不停connect disconnect,嚇死人,搵第支手指插同一個port,正常。後尾將個external插前面port又正常認到。即係話如果不正常斷電,d port被不正常unmount,開機後同一個device會loop死認唔到。
2. Music station fetch唔到Qsync folder

3. 呢個其實之前都一直係咁,因為我用PC Qsync backup d工作file,可能photoshop開住做野個陣有temp或者lock之類,以前都正常sync到,後尾呢幾個月唔知點解開始炒,不停sync,有時sync到有時sync唔到,keep住出個sync icon,有時sync完個notification bar都仲係 110/110 processed之類,永遠sync唔完。

全部問題已交ticket,係得問題4 琴日QNAP technician remote 部PC debug左一輪都係搞唔掂,email我話係Qsync問題,佢地有新版本已fixed,請等udpate。其餘問題都係up完log file後未有回應。

Config:
NAS: TS-251, 8GB ram, WD red 3TBx2
Firmware: 4.2.0

2. Music station fetch唔到Qsync folder
有冇加home folder入media library?

1. 最嚴重,個BT用既external hdd插開後面usb 3.0,突然認唔到file system,又不停connect disconnect,嚇死人,搵第支手指插同一個port,正常。後尾將個external插前面port又正常認到。即係話如果不正常斷電,d port被不正常unmount,開機後同一個device會loop死認唔到。
> NAS run check filesystem
> External HDD run check filesystem @PC
不正常斷電好易隊死FS,建議平平地買隻UPS

有冇加home folder入media library?

1. 最嚴重,個BT用既extern ...
wa124 發表於 2016-1-27 16:06

佢係 shutdown 時 hang 左, 要硬熄機.
加 UPS 都無幫助

回覆 3# seasky

正解,我係噤機身開關熄的。如果係hdd壞左,我插前邊個usb port係一切正常既又點解釋,岩岩format做NTFS,再插返去後邊,都一樣,又連又斷咁

問題2.已解決,要加homes落去media library先fetch到

問題3.今日佢地又remote contral debug,貌似已解決,間唔時都仲係halt左係度,有待觀察

回覆 4# 羊毛球

插左返windows check file system未?

回覆 5# wa124

本身係EXT4,check唔到,今晚直情format左做NTFS,再插背usb,都係咁,connect, disconnect, connect... 無限loop。最神奇係插前面乜事都無,用另一隻hdd插前後都正常。我估佢舊有既info錯誤留左底又清唔到

回覆 6# 羊毛球

咁奇怪
不如試下插返PC clear all partition,再係PC重新format好先插返去?

回覆 7# wa124

岩岩試左,唔得

我係WINDOWS 試個同一個問題, 係不正常斷電引敔DRIVER問題, WINDOWS 要剷左個DRIVER 再插就冇問題, 但 QNAP就唔清楚點攪..
P.S. 係其他USB位係正常冇問題, 得一個有問題

回覆 9# lcwing

Thanks for share
咁樓主可以試下再upgrade一次個FW,睇下work唔work?