[操作疑難] qnap + Unitek 優越者 Y-3355

請問各位師兄
我買左Unitek 優越者 Y-3355 2-bay駁去我本身qnap 212p 後面usb3
駁左無反應
另外, 駁電腦, SET 好左JUMPER 佢都唔似識得RAID
係電腦都係睇到有2個分開左的HDD
請問有冇師兄有經驗點SET
謝謝

請問各位師兄
我買左Unitek 優越者 Y-3355 2-bay駁去我本身qnap 212p 後面usb3
駁左無反應
另外, 駁電腦,  ...
tyt01341 發表於 2016-1-27 22:49

隻 Y-3355 你 set 好 jumper 行 raid 未?

should set to " Large "

你試下設定好 RAID mode,再按 Reset 制讓個 RAID box hard format HDDs 去對應 RAID 格式,然後至駁去 NAS,跟住係 QNAP 外接儲存裝置格式化後就用得。

我 QNAP + ORICO 就係咁格式化用。

感謝各位師兄!
我又問左大陸果邊。。。
UNITEK 佢話就話SUPP 用RESET 制黎RESET RAID
但係我問番客服, 佢叫我用番SOFTWARE 黎教個盒行RAID

行完
電腦又真係到一到個(3 x 2 )hdd
但係我用usb3 插番去NAS 又無反應
就算我係電腦, FORMAT 左NTFS 都一樣搵唔到NAS , 真係頭㾗

我再試
機前面個USB 2 又用到
USB 3 又DETECT 唔到
好煩丫.__.

感謝各位師兄!
我又問左大陸果邊。。。
UNITEK 佢話就話SUPP 用RESET 制黎RESET  ...
tyt01341 發表於 2016-1-28 15:09

Reset 制 or software 都係做同一樣野,睇你邊樣就手,說明書應該兩樣都有教。
Reset RAID 完直接 connect NAS 做 NTFS or ext4 format 啦。

Reset 制 or software 都係做同一樣野,睇你邊樣就手,說明書應該兩樣都有教。
Reset RAID 完直接 connec ...
sam1018 發表於 2016-1-28 16:01

唔該師兄
   我試過RESET 制
真係唔得
完先我都諗住唔洗用電腦搞咁煩
點知用左SOFTWARE 先得

同埋機後面兩個USB 3.0 係DETECT 唔到我D HARDDISK
唔知點解

不過呢
岩岩試下TRANSFER 野
去到5,6 GB 就話失敗
係唔係USB 唔STABLE?

我再試
機前面個USB 2 又用到
USB 3 又DETECT 唔到
好煩丫.__.
tyt01341 發表於 2016-1-28 15:25

你 firmware version 係幾多呀,好久之前有 ching 試 TV 手指 USB 2.0 認到,USB 3.0 就認唔到,update  最新 firmware USB 3.0 便可以認到,又或者你可以搵 QNAP support

你 firmware version 係幾多呀,好久之前有 ching 試 TV 手指 USB 2.0 認到,USB 3.0 就認唔到,update   ...
sam1018 發表於 2016-1-28 16:08

已經最新的VERSION
一講TV 手指, 而家我隻手指都係UPDATE 完認唔到
SO SAD
BTW
唔該晒師兄