有無可能砌到一部NAS可以同現成的NAS一樣咁低耗電厘?

市面上的NAS, 就算用到如synology之類出外多功能的, 始終係自已firmware, software太多限制

唔似得自已裝os, 中意裝乜都得, 中意set乜都得

但現成既耗電量又夠低, 如果自已砌, 有無可能砌到咁低耗電?

qnalogy 果d 低秏係因為慢 ...
你敢用 慢u 一定得

市面上的NAS, 就算用到如synology之類出外多功能的, 始終係自已firmware, software太多限制

唔似得自已裝o ...
3ldk 發表於 2016-2-5 22:21

自己砌都得架,問題係 d 料唔易買,亦有可能會好貴

你可以買Asrock N3700-ITX,
淨板連U功耗只係7w,
一般NAS功能佢勝任有餘

低 = ?

曾經用AMD低耗自建NAS,待機狀態約20W

低 = ?

曾經用AMD低耗自建NAS,待機狀態約20W
loyukfai 發表於 2016-2-6 11:22

你用AMD一定是差一點
水分高

via HKEPC Reader for Android

你可以買Asrock N3700-ITX,
淨板連U功耗只係7w,
一般NAS功能佢勝任有餘
硬件法師 發表於 2016-2-6 08:46

箱同埋火牛有咩選擇?
想插四個3.5+一個迷你SSD裝OS
火牛唔想用ATX牛

N3700依個系列第一次聽
官網見佢竟然係以前既Pentium系列
會唔會無新既atom咁慳電?

箱同埋火牛有咩選擇?
想插四個3.5+一個迷你SSD裝OS
火牛唔想用ATX牛

N3700依個系列第一次聽
官網見佢竟 ...
3ldk 發表於 2016-2-6 16:05

N3700正啊,可惜得一條PCI-E 1x,插唔到hardware RAID卡
其實樓主想自己砌都係為左高效能D啫,何必介意比多少少電費呢
板可以Astock N3700 itx或去逃保搵翔升悦升 NAS N70E-DR (V3)
牛可以FSP或Silverstone SFX牛
機箱我用緊聯力PC-Q25

N3700正啊,可惜得一條PCI-E 1x,插唔到hardware RAID卡
其實樓主想自己砌都係為左高效能D啫,何必介意比 ...
NetSoul 發表於 2016-2-6 17:07

唔行raid所以無乜所謂
自已砌係為左自由D, 可以自已裝linux, 唔洗比原廠firmware限死功能, 並非為左高效
另外唔係介意電費, 所以後面的回覆不用去計"每日只係多一二蚊"之類既數字給我看
想用ATX牛, 其實係指希望用dc牛