[操作疑難] QNA ts-439 pro容量升級問題

近日公司淘汰咗隻ts-439 pro出黎!
距系4byas既,但只用咗兩個硬盤位(1.5t*2)
但我睇翻資料,距好似只support 2t*4(唔知更新咗firmware有無兼容大啲)
見屋企隻3Tb移動硬盤又快爆,想話買兩隻3T落去擴充唔知得唔得
小弟對NAS唔系咁熟,希望朋友們可以幫下忙

439pro最大支援6T*4
買多兩隻3T都得
https://www.qnap.com/i/useng/com ... l=46&category=1

回覆 2# 9658@transperth

多謝師兄解答!另外見部nas仲系行SATAII,同USB2.0!用網線傳(cat6)輸會唔會相對前兩者好?

回覆  9658@transperth

多謝師兄解答!另外見部nas仲系行SATAII,同USB2.0!用網線傳(cat6)輸會唔 ...
suna 發表於 2016-2-12 06:10

SATAII, 已現時的HDD速度都未到SATAII既上限...所以可以不理, 同USB2.0是用來 copy to nas or nas to usb, 得2.0就預左得10-20MB/s速度, NAS全寫是 Network Attached Storage, 當然要用LAN駁在一起用..... , 如果用USB <-> PC 就是 DAS

回覆 4# 炎冬

咁如果我從自己本身既移動硬盤炒翻資料入去部nas度,用咩方式比較快?

回覆  炎冬

咁如果我從自己本身既移動硬盤炒翻資料入去部nas度,用咩方式比較快? ...
suna 發表於 2016-2-12 14:55

用eSATA Docking插去機背eSATA

用eSATA Docking插去機背eSATA
KinChungE 發表於 2016-2-12 18:27

x2

回覆 7# 炎冬
orico

回覆  炎冬
orico
9658@transperth 發表於 2016-2-13 02:06

不過現在要找有estat既docking, 多數有埋USB 3.0, 用優越者都okay架~

回覆 6# KinChungE

但系隻移動硬盤唔系自己組裝果啲,拆咗用docking會無保!