[操作疑難] QNAP Surveillance Station ONVIF Camera 設定

呢幾日會得閒, 老細又問起到底用邊部錄好,
再嘗試 set 過部 Q 記, 但又係一頭煙

網上點都 search 唔到新 SS 相關資料, 有都是舊 SS 的教學  
其實兩家 support CAM list 永遠追唔上出新 CAM 速度,
焗住要用 ONVIF 標淮   

想請問 Q 記 SS 個 ONVIF CAM setting 有無師兄成功過 ?

之前問過, 想再請教各位. 圖中 :

A  - 是指 TCP port 定 ONVIF port (default 8899)?
B -  RSTP port (default 554) ?
C  - 是否指我個 WAN IP ? 即是打 CMYIP.com 出嗰個 ?
D - 是指甚麼 port ?
E - RSTP WAN port 又是甚麼 ?

唔該唔該

呢幾日會得閒, 老細又問起到底用邊部錄好,
再嘗試 set 過部 Q 記, 但又係一頭煙

網上點都 search 唔到新 ...
Botti 發表於 2016-2-12 14:18

點解唔用Q記上面可以用既ipcam牌子...呢? vivotek同panasonic都有架.

A: 是你部IPCAM個port no.
B: 是你部IPCAM RTSP個port: default是554
C: 可以唔洗入, 漏空
D&E = A&B

早幾星期先試過一次, 揀咗onvif之後, 入啱ip, user name, pw就認到
a唔記得default係幾多,但我支cam行port80所以a我係set 80
bcde完全唔駛理用default就得

陣係入A,B就得
個port number睇返你支cam

點解唔用Q記上面可以用既ipcam牌子...呢? vivotek同panasonic都有架.

A: 是你部IPCAM個port no.
B: ...
炎冬 發表於 2016-2-13 02:23

首先多謝你的回覆, 不過未得閒試住, 要遲 d 。  

答返你的問題,  
好多 IPCAM 廠都有自己通訊/設定標准
NAS SS 設定永遠追唔上新 CAM 上市的速度
閒水閒力會話跟住個 9 世前出的 CAM list 買 compatible model
CAM 出到 4/5 百萬像/H265, 個 list 重停留響 2 百萬 H264
(高解像有無用係另一個討論層次)
用 ONVIF 標淮的 CAM 好大程度解決上面問題

本來唔想提 - 另一家 NAS SS 的 ONVIF 設定基本上一 set 即用, 邊有咁煩.
唔係老細問到我根本唔想去去攪 (想用盡跟機的 CAM licence)
設定煩都唔緊要, 但點都搵唔到 Q&A 講個 setting 到底要輸入咩 parameters
不過公道 d - 兩家都無出過 Q&A, 差在人地 setup 簡單 d.

首先多謝你的回覆, 不過未得閒試住, 要遲 d 。  

答返你的問題,  
好多 IPCAM 廠都有自己通訊/設定標准
...
Botti 發表於 2016-2-15 08:43

其實2家的SS我都有用過....其實都是大同小異, 不過我用EasyN平Cam, 唔洗去concern支cam唔在support list, 基本上同牌子, 佢個編碼都是差不多都應該會兼顧, 不過又沒理由走去買左返來先博佢用唔用到.

其實ONVIF都可能會有問題
因為ONVIF認證有好多個條件,pass左部分就會拎到認證
所以....唔好諗住ONVIF 100% work...

用返 support list 上面有既 cam 好 d....
之前試過一隻唔 support 既 ONVIF... 點 set 都係用唔到... 好灰...

回覆 7# wa124
回覆 8# issachar

每個人選擇唔同,
選擇跟 support list 支援的型號買是簡單穩陣選擇

用 ONVIF 標淮的 IPCAM, 上面講左我的理解, 不再重覆.

我試過 email tech support
俾個 official list 無支援的型號問要點 set (list 上有支援間廠其他型號), 同下一代 SS 會唔會 support 該型號
IPCAM 廠都算是大廠 xxVISxxx
結果是石沉大海無回覆
新一代 SS 照抄上一代個 support list

回覆  wa124
我試過 email tech support
俾個 official list 無支援的型號問要點 set (list 上有支援間廠其他型號), 同下一代 SS 會唔會 support 該型號
IPCAM 廠都算是大廠 xxVISxxx
結果是石沉大海無回覆
新一代 SS 照抄上一代個 support list
Botti 發表於 2016-2-16 09:07

https://www.qnap.com/i/hk/product_z_g_camera/
依家app center SS版本係5.1.0.3
隨便一禁HIKVISION已經有一堆係5.1.0.3加入去的