想用NAS來PT/BT, 多條問題

如題, 想用部251C來玩PT/BT, 主要想關左部大機省電費又可24/7 去分享BT
1) 用EXT HDD來BT 好唔好用?
2) EXT HDD耐用來PT/BT, 2.5"好定3.5", 有無好介紹?
3) 用乜 Q記APP PT/BT方便?
4) 例如用PT要講分享率, 用NAS去PT, 計分的嗎? (認IP?)

另外幫到手解答以上問題CHING, 小弟可邀請CHING入某一PT網站 (好多野DL下)

1.我用緊Orico個d enclosure嚟B都ok 起碼唔駛拎本身機裡面組RAID
2.隻Orico個enclosure係3.5嘅
3.本身我都係用返QTS個download station 當然Transmission都好用嘅
4.我淨係用BT PT呢方面留返其他師兄幫你解答

回覆 2# 9658@transperth

我無用開ORICO D外置DECK, 諗住用隻2T/3T EXT HDD去BT/PT, 甘唔使大機B完又過去NAS來睇....

想深入問下 download station 同 transmission 邊個較推薦? 想速成借助前人經驗

1.我用緊Orico個d enclosure嚟B都ok 起碼唔駛拎本身機裡面組RAID
2.隻Orico個enclosure係3.5嘅
3.本身我都 ...
9658@transperth 發表於 2016-2-14 23:11

請問點解唔用本身機的HDD 黎BT???

回覆 4# tyt01341

因為我NAS 原本HDD存相片用, 怕B得多B死個HDD,無晒D相.....(雖然另有COPY)

如果電係最大目標, 提議就 ext 2.5"
不過要睇流量, 檔多少 & 大細 ...
pt 嚫都唔少嘢, disk space 要求只會越嚟越高。
pt 好似唔係用 ip 嚟睇 share ratio, 係跟個 torrent。

如題, 想用部251C來玩PT/BT, 主要想關左部大機省電費又可24/7 去分享BT
1) 用EXT HDD來BT 好唔好用?
2) EXT ...
kenkwong 發表於 2016-2-14 22:52

1. 我用 NAS PT, HDD 行左 3 年都重健在.
2. 不過你有寶貴相片/資料, 定期 ONLINE/OFFLINE 做 backup 係必需要的. NAS 就算行 RAID 1, 死起上來一樣可以乜都無哂。
3. 用 ext HDD 玩 BT/PT , 無問題呀. 驚係意外撞到(壞)機會大過自壞啫
4. 兩間廠個 download station 係 transmission core, 玩 PT 一樣 count 到 ratio 嘅. 其他廠我唔敢講。

最後, 提醒你用 NAS BT, 如果你 wan 係 gigalan, 速度係達唔到用 PC BT 嘅速度

1. 好,容量大,死左即換個玉,用手指容量太細,搬黎搬去好煩,以前都係用router Transmission B去external,B左三四年都好正常。而家係NAS連external,我用Transcend 個2.5" USB3.0 金屬盒supports UASP,福仁賣唔駛一舊超值。Btw, 除非你好識Linux,如果唔係建議你行NTFS,速度幾乎一樣,有咩事又可以吉返落windows check disk/抄file,之後砍掉重練,ext4有咩事你又冇/唔識Linux真係喊出黎
2. 用3.5"經usb i/o或者你個DL rate點都去唔盡速度,2.5"慳電慳位唔駛plug電,夠用有凸,抄file都過百MB

3. Transmission
4. 等你PT invite測試

回覆 8# Botti

師兄, 我用AC68U係GIGA WAN, NAS BT會慢大機BT好多?

另外我可以由大機DL 左SEED直接放到NAS個download station就可計RATIO?