準備買隻NAS同ROUTER公司用 求建議

睇中隻716+同253A
ROUTER睇中隻WRT 刷埋DDWRT可以行埋802.3AD
有無C兄玩緊? 唔多識ad
會唔會快左  NOW 20個人用左右

睇中隻716+同253A
ROUTER睇中隻WRT 刷埋DDWRT可以行埋802.3AD
有無C兄玩緊? 唔多識ad
會唔會快左  NOW 20個 ...
tsumtsum167 發表於 2016-3-18 21:30

師兄睇中左咩Router????我都好想知
BTW我諗應該253A好啲丫嘛
同Spec但係Funtion咁多

via HKEPC Ionic Reader v0.5.0 - iPhone

公司用刷DDWRT無保養你咪自己煩

個SALES哥哥話呢隻刷死左有咩問題可以照FLASH返原廠
刷死都照有保WO
同埋有AD點SET? 我要唔要隻SWITCH都要有AD定個其中一邊有就得?
有有C兄用緊?

回覆 4# tsumtsum167

姐係邊隻Router?

回覆  tsumtsum167

姐係邊隻Router?
wa124 發表於 2016-3-19 00:55

WRT1900AC V2

單純WIFI?定係要做埋公司ROUTER?本身有冇硬體防火牆係上面?

我唔推薦公司ROUTER用WIFI ALL IN ONE(特別係20人,已經唔算少),
獨立ROUTER+企業AP會穩定D,至少死左個AP都唔影響你個NETWORK,
企業型ROUTER保養同壽命會好D,同埋有好多控管設定可以用

公司錢買呢D硬體,唔好慳,慳左可能冇人讚你,出左事人人插你
開左個平野頭,以後買野個預算就預定比佢先斬一截

另外建議呢D硬件搵microwave或者PCCW 呢類代理商拎報價買,公司買可以有埋免費上門維修服務,
壞野打電話就有人幫你跟,日後續保都方便 (尤其是NAS同ROUTER,佢地有貨同你即刻換)
街賣果D,你等佢大代理維修,你預左自己比定一筆錢買後備

公司野刷DD-WRT冇問題,反正保養都唔睇,拎得去都死曬點睇FW

如果真係要ALL IN ONE,我推薦一個型號: D-LINK DSR-500AC

回覆 1# tsumtsum167

公司用 建議買 4-bay ,到時2bay 唔夠用要加要換仲煩...
TS-253A 都成 $4299  抵用 TS-431+ $3199 , TS-451+ $4699
DS-415+ CPU舊d 但係公司又唔用黎轉片又唔會差好遠 prixx.xxx.hk $4600左右

公司都成廿人......買隻802.3ad switch 好過...router 點都唔夠port用..

回覆  tsumtsum167

公司用 建議買 4-bay ,到時2bay 唔夠用要加要換仲煩...
TS-253A 都成 $4299  抵用 TS ...
frankyfan 發表於 2016-3-19 10:47

有諗過4bay 但nas要留筆直 買多隻做後備  之前奶過野 老闆炒左個人因為成班同事2日停左手做唔到野
所以大機會買2隻同公司個容量唔洗太大但要快  有機會落ssd raid 1

因為有機會要2隻nas大家機過機所以行ad機會好大
做定工課同老闆呀head傾 知識好有限
行ad switch 有睇埋 layer3 不過肯定筆直唔會批咁多
最緊要老闆睇完隻wrt1900acs幾鐘意 睇下唔太難搞又work嘅最好

回覆 9# tsumtsum167

行SSD 可以諗下 TS-453S Pro 同 TS-253A 同價 4個2.5 bay $4199 ,不過兩個LAN 都係快極有限.
但係唔落L3 switch 用 DD-WRT WRT-1900ACv2 會唔會難set先 (我未玩過)
backup機就隨意....backup都係晚夜等佢自己sync