[操作疑難] NAS 食蕉問題

我對NAS 好有興趣既,
但有D野 唔明,
如果, NAS(device) 可以 由外面經ROUTER被HACKER連入,
hacker 是不是都可以入侵其他DEVICE??

請指教!

我對NAS 好有興趣既,
但有D野 唔明,
如果, NAS(device) 可以 由外面經ROUTER被HACKER連入,
hacker 是不是 ...
hkd$ 發表於 2016-4-4 23:40

有呢種可能. 一般不建議啟用 ssh from Internet access.

我都係新手, 不過我天天都有上嚟呢度學嘢, 所以呢個問題我都可以試下答, 正如你買左間屋, 如果你唔關好度門就咩人都入到嚟偷野, 但係你識做好保安防護又駛乜驚呢??

回覆 1# hkd$

1.定期backup
2.用VPN
3.唔用VPN,最低限度改非default port#
4.只開出街要用的port;只開啟要用的services(關掉不用的telnet/ftp/afp...所有你不用的)
5.電腦唔用就熄左去、平板不用就熄wifi

有呢種可能. 一般不建議啟用 ssh from Internet access.
pctine 發表於 4/4/2016 23:54

我唔系好識network,

但估計hackers 一係hack 入隻NAS,
一係經router入,
如果係後者,即有可能連其他 device 都K O了,但前者就不會,對不?!

我都係新手, 不過我天天都有上嚟呢度學嘢, 所以呢個問題我都可以試下答, 正如你買左間屋, 如果你唔關好度門 ...
eric.ho 發表於 4/4/2016 23:56

哈,我就係唔識保安。

回覆  hkd$

1.定期backup
2.用VPN
3.唔用VPN,最低限度改非default port#
4.只開出街要用的port;只 ...
tingcrab 發表於 5/4/2016 04:27

第3同第4點唔係好明!

第3同第4點唔係好明!
hkd$ 發表於 2016-4-5 18:12

好多應用有預設port例如ftp預設係21但你可以改1234咁
咁例如nas出街係port 5000你router/防火牆block左佢只限區域ip先入到咁,吾用既port就db左佢就得

但我好奇改port用途好似吾多大

好多應用有預設port例如ftp預設係21但你可以改1234咁
咁例如nas出街係port 5000你router/防火牆block左 ...
lokkeung 發表於 2016-4-6 00:13

起隻nas度所有port都唔改, 只要起隻router度做NAT, 例如將個27689 port 指向你nas上既21port, 基本上已經OK安全

起隻nas度所有port都唔改, 只要起隻router度做NAT, 例如將個27689 port 指向你nas上既21port, 基本 ...
joeyshandy 發表於 7/4/2016 16:50

如果我用果D平價router, 好似冇呢Dfunction