[操作疑難] 請問有冇Synology NAS用家用緊超過4TB USB3.0外置HDD?兼容問題請教..

朋友用緊DS216,頭先同我講希望買部USB3.0 HDD長駁NAS做定時sync file,可以keep多個copy,佢計過最理想係6TB (4TB嫌細),但去Synology官方網頁對過compatibility list,唔知係咪好耐冇人update個list? 最大兼容只有4TB,而且只係得WD Mybook一隻型號,反而Qnap入門級2bay都講明可以兼容Mybook 6TB、甚至8TB.... 有冇Synology師兄正常用緊大於4TB?如果有,係邊個牌子型號呢?
https://www.synology.com/en-glob ... ecommend_mode=false

朋友用緊DS216,頭先同我講希望買部USB3.0 HDD長駁NAS做定時sync file,可以keep多個copy,佢計過最理想係6 ...
EOS5 發表於 2016-4-16 03:00

直接問會快d - support@synology.com
有答案話我地知

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

直接問會快d - support@synology.com
有答案話我地知

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone ...
RSE020 發表於 2016-4-16 10:43

Email冇用,因為試過,會變undelivered mail打回頭,要我去填技術支援表單: account.synology.com/support/support_form.php ,但產品序號填極都話唔o岩 (已經睇得清清楚楚,一定冇錯),所以submit唔到..... 所以唔知點問。

周大福 發表於 2016-4-16 18:00

我就係呢個網頁最多只搵到4TB,但眼見Qnap就算入門級NAS都可以兼容到WD My book 8TB.... 心諗冇理由相差咁遠,係咪Synology太耐冇update?所以至出post問各位師兄有冇實際使用經驗...
https://www.qnap.com/i/useng/product_x_grade/product_intro.php?g_cat=4&II=217&hf=0

剛剛收到隻死雞Ext. 3.5" 8TB,幫你插左上去部新買的115J試下,結果如下:
Screen Shot 2016-04-16 at 18.31.43.png

Screen Shot 2016-04-16 at 18.29.32.png

試過應該無問題了~

剛剛收到隻死雞Ext. 3.5" 8TB,幫你插左上去部新買的115J試下,結果如下:

試過應該無問題了~ ...
tingcrab 發表於 2016-4-16 18:33

感激師兄幫忙!多謝晒!!  

我部112+同 115J 試過5TB EXT 都OK

我部112+同 115J 試過5TB EXT 都OK
ckyp 發表於 2016-4-18 02:22

Thx師兄,朋友打算聽日收工去買6TB..