[操作疑難] 用新NAS 配舊HDD

個結果就可能好似我咁, 唔夠一星期又要搞過....

師兄們係 synology SHR raid 1 下換碟。
係唔係跟足官方個step 就夠? 有無咩特別功夫要做?(我已經Backup 咗)
Raid 1 要rebuild幾耐呢?

https://www.synology.com/zh-tw/knowledgebase/DSM/help/DSM/StorageManager/volume_diskgroup_expand_replace_disk

raid 1下換碟, power off機後拔隻壞插隻新就OK
rebuild幾耐要睇隻碟幾大容量去決定, 快既幾個鐘, 慢既1-2日

raid 1下換碟, power off機後拔隻壞插隻新就OK
rebuild幾耐要睇隻碟幾大容量去決定, 快既幾個鐘, 慢既1-2日 ...
joeyshandy 發表於 2016-4-18 00:52

Rebuild之前有冇需要先backup另一隻未壞HDD?因為聽人講rebuild時隻舊HDD好危險,隨時死埋.... 其實有冇咁恐怖?

Rebuild之前有冇需要先backup另一隻未壞HDD?因為聽人講rebuild時隻舊HDD好危險,隨時死埋.... 其實有冇咁 ...
EOS5 發表於 2016-4-18 01:42

其實做 backup 無壞丫,就算唔係 rebuild 你平時都要做架下話?

Rebuild之前有冇需要先backup另一隻未壞HDD?因為聽人講rebuild時隻舊HDD好危險,隨時死埋.... 其實有冇咁 ...
EOS5 發表於 2016-4-18 01:42

係lor, 官網都一定叫你backup左先
早年s記好多raid1 rebuild失敗既案例,但最近好似少左

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

回覆 5# joeyshandy

我都驚rebuild 時再死埋另一隻, 因為另一隻都行咗唔少鐘數.

其實做 backup 無壞丫,就算唔係 rebuild 你平時都要做架下話?
fakeman 發表於 2016-4-18 03:59

係lor, 官網都一定叫你backup左先  
早年s記好多raid1 rebuild失敗既案例,但最近好似少左 ...
joeyshandy 發表於 2016-4-18 08:43

Thx兩位師兄,請教多個蠢問題,如果RAID1其中一隻全死或就死,換新HDD做rebuild前想穩陣少少,先做backup,有冇需要需要先拆走壞HDD,剩返未死果隻至做backup?

我覺得backup 咗先拆

回覆 7# EOS5

我會backup晒先拆啦
最驚拆左隻壞, 跟住成個OS起唔番

其實睇情況
之前我見過有人 RAID 5 死咗一隻碟,拖到成個 system 乜都郁唔到,呢個情況下佢無選擇,一定要拆咗隻壞碟,system 係 degrade mode 可以用正常速度運作,呢一刻就立即 backup 唔好等