陳年舊 NAS 有望復活

話說,小弟第一部 NAS.....DS106(成十年咁滯)不嬲都話 max disk size 750GB
我 R 晒頭唔明點解有呢種 limit,夜闌人靜拎返部機出來試試入隻 1T(好耐之前試過唔得),發現....得咗....

原來係因為,原裝火牛 output 唔夠,大既 HDD 食電可能較多因此成個 system 唔夠電郁唔到,咁點解我頭先得?係因為我無意中撈亂咗火牛,用咗平時插 mini ITX 機推 pico PSU 既 60-80W 牛,一樣 12V 但係好明顯電流輸出大返,足夠部 DS106 去推隻 HDD

用緊 cheat mode 裝 4.0(official DS106 只有 DSM 2.x),其實個 4.0 UI load 落都慢咗 d 但唔緊要,work 既話用來做 simple remote backup target 其實都好方便,反正純放 backup HDD 夠大就得。(當然之後會試下入隻 4T 睇下)

夠哂環保

咁都比你揾到,我部 DS107+ 有望放監。

nas的十年

咁都比你揾到,我部 DS107+ 有望放監。
tcbyxo 發表於 2016-4-21 08:04

我都係無意中先試到出來,之前換入過好多隻 1T/1.5T/2T 全部都「起唔到機」。DS106/107+ 呢 D 好 standard 既火牛,鴨記大把,買隻 12V 5A 包無死

回覆 1# fakeman

I think the DS106 was quite expensive at the time ...

回覆  fakeman

I think the DS106 was quite expensive at the time ...
pc1668 發表於 2016-4-21 10:58

我已經無晒印象當年買幾錢,不過有 eSATA 既相信唔會平得去邊(所以之後先有其他 USB only version)

我已經無晒印象當年買幾錢,不過有 eSATA 既相信唔會平得去邊(所以之後先有其他 USB only version ...
fakeman 發表於 2016-4-21 11:07

eSATA was very popular at those days

otherwise, usb 2.0 was the only alternative ... which was very slow

there were user reports saying, it seems eSATA was even more stable than usb 3.0 ... just don't know

官網寫 107 最大 2T,無講 106。

官網寫 107 最大 2T,無講 106。
火B 發表於 2016-4-21 11:22

106 官網係話最大 500G,我記錯咗添。