想問邊部NAS有手機自動上傳相片/影片功能﹖

我睇左兩部:
1) Qnap TS-231/431
2) WD my Cloud

Qnap 網頁這樣寫:
「只要在您的 iOS® 或 Android™ 行動裝置上安裝行動應用程式 Qfile,即可隨時上傳照片到 TS-231上。」

WD網頁這樣寫:
「My Cloud 手機應用程式可將手機和平板電腦上的所有珍貴相片和影片自動備份到您的個人雲端儲存裝置。」

睇左兩部機既說明書,都搵唔到佢個手機自動上傳相片/影片功能係點用。係咪我心目中要既FUNCTION。

我想要既FUNCTION係:
1)        IPHONE或 Android手機今日影左既相片及影片,回到家中,接上家中的WIFI,就會將今日影左既相片及影片,自動上傳到NAS某FOLDER內做BACKUP。
2)        已BACKUP的相片及影片,不會重覆BACKUP。即是如果明天手機接上WIFI,今天已BACKUP的相片及影片不會重覆BACKUP。
3)        不用開APP,一連WIFI就識自動上傳相片及影片。(用IPHONE)

問題:
請問有無師兄/師姐用過以上其中一部NAS的手機自動上傳相片/影片功能﹖
以上的NAS有無我想要既FUNCTION﹖

如果沒有,請問邊部NAS有上述功能﹖

謝謝回覆!

隻隻牌子都有呢個功能

不過我自己就用google photo backup, 再link落google drive, google drive再sync 落NAS

隻隻牌子都有呢個功能
kclam 發表於 2016-4-21 13:58

謝謝回覆。

因為未用過這個功能,說明書又無寫,所以想問清楚先買,費時買錯。

我想問,以QNAP為例,係咪係手機DOWNLOAD個QNAP APP,SET好D SETTING,之後每次手機連上WIFI,部NAS就識自動BACKUP當日影既相片及影片﹖

駛唔駛係部手機打開個QNAP APP先識自動上傳﹖

回覆 4# maq

我未用過Q, 我相信都可以
我用S 個DS photo 可以做到wifi 先 upload, 手機app 設定有得set

btw 電視睇相好肉酸

Qnap IOS 要打開qfile 先可以upload

Q 記得

Qnap IOS 要打開qfile 先可以upload
大檸樂 發表於 2016-4-21 15:40

thanks!

有無人用過WD CLOUD,係咪都要開WD APP先識自動UPLOAD相﹖

回覆  maq

我未用過Q, 我相信都可以
我用S 個DS photo 可以做到wifi 先 upload, 手機app 設定有得se ...
kclam 發表於 2016-4-21 15:35

謝謝回覆。

SYNOLOGY NAS,駛唔駛手機打開SYNOLOGY 個APP,先識自動UPLOAD﹖

回覆 9# maq

S記NAS, 我記得iphone要打開先識自動upload, android未試過