QNAP TS-451+ 跟四隻3TB S品牌NAS HDD $6999 抵買嗎?

行過中央田有特價QNAP TS-451+ 跟四隻Seagate 3TB NAS HDD 只係 $6999 only! 抵買嗎?但係我本想一次過買四隻4TB NAS HDD,如換左做四隻4TB HDD, 就要差不多$8500 左右,3TB 同4TB 個價相差成$1500 蚊左右,都唔知點選擇好?請指點一下,謝謝!

回覆 1# sonycliepda

6999抵,依個應該係上一個promote d貨尾
你可以上QNAP HK FB研究下

路過多口,其實4 x 3tb vs 4 x 4tb 差$1500 都唔係差好遠。因為淨計data size, 一隻4tb 都要$1xxx, 如果ching 他日唔夠用,要換碟應該仲貴。Ching 三思

行過中央田有特價QNAP TS-451+ 跟四隻Seagate 3TB NAS HDD 只係 $6999 only! 抵買嗎?但係我本想一次過買四 ...
sonycliepda 發表於 2016-4-22 20:47

Seagate 3TB 好似係損壞率好高的一款 hd

回覆 4# P14

跟機係ST3000VN000 (NAS Class)
出事果隻係ST3000DM001 (Desktop Class)
2樣野黎好嗎

回覆  P14

出事果隻係ST3000DM001 (Desktop Class)
2樣野黎好嗎 ...
wa124 發表於 2016-4-23 23:29

係ar,thx!

Seagate 3TB 好似係損壞率好高的一款 hd
P14 發表於 2016-4-23 23:28

其實Desktop harddisk Seagate 無論是1TB, 2TB 或者別3TB 損壞率比起其他牌子都要高好多好多呀! 希望NAS 版本好過desktop 版啦!

Seagate d HDD

回覆  P14

2樣野黎好嗎 ...
wa124 發表於 2016-4-23 23:29

係,兩樣嘢。但係商譽臭晒。要用商譽去搏,平一千幾百值唔值,見仁見智。

係,兩樣嘢。但係商譽臭晒。要用商譽去搏,平一千幾百值唔值,見仁見智。
mateddy 發表於 2016-4-24 16:58

"係,兩樣嘢" ... yes, we all know that
"商譽臭晒" ... yes
"要用商譽去搏,平一千幾百值唔值,見仁見智" ... IMO, while there're plenty of alternatives, why take the risk for the sake of that "平一千幾百"