新手用NAS 使用問題

我係第一次用NAS
Model係: DS216J

我用途主要睇相, 我試過直接放相落去folder 度, 之後用手機既DS file 睇返會極慢, 於是我就試過下用photostation, 上傳好快, 但壓圖極慢! 最少幾個鐘我先可以用手機睇到, 想問下其實點解會咁? 如果係要手機睇相順的話, 係咪一定要放係經photostation 上傳d 相上去?
其實就咁丟d 相上server 同photostation , 除左慢, 有咩方別?

另外, 我發覺放片上去photostation, 會係無聲既, 解會咁?

我係第一次用NAS
Model係: DS216J

我用途主要睇相, 我試過直接放相落去folder 度, 之後用手機既DS file 睇 ...
利物浦 發表於 2016-4-24 17:21

想問下.  你係用DDNS 入server
定係用Synology QuickConnect 入server

想問下.  你係用DDNS 入server
定係用Synology QuickConnect 入server
chunyinpun 發表於 2016-4-24 17:42

Synology QuickConnect 入server, 另外再係我的電腦整左icon connect server, 拉Folder 入去

我有諗過用DDNS 入server, 不過由set router 到到port forwarding 同NAS setting 我一D 都唔識, 唔知有冇書教, 我仲想係公司駁去我屋企個server 到, 好似係set vpn server, 不過我唔識

回覆 1# 利物浦

兩個好基本的概念你係需要知道:

1. 手機睇DS file係直接拎果張相原圖去睇,假設你d相係DC/單反影的話,JPG起碼都有7-15MB,咁你就係直接DL 7-15MB先睇到。

2. 用Photostation睇相會係快左,因為係會壓細左先俾你睇(除非你特定逐張開原圖睇),所以你手機只會DL約500KB-3MB到。但Photostation轉你d相你需要convert轉細圖的,轉細圖係需要食cpu的,情況等同你用LR/PS咁exportd相都要花時間去做,更何況NAS本身唔會擠一粒勁的CPU落去;加上你部NAS係最低階的216J,用蒞做Photostation去用NAS做轉圖就一定慢到九彩。

回覆  利物浦

兩個好基本的概念你係需要知道:

1. 手機睇DS file係直接拎果張相原圖去睇,假設你d相係 ...
tingcrab 發表於 2016-4-24 17:48

多謝師兄, 咁我係我的電腦睇photo server 入面既photo有冇經過壓縮?

多謝師兄, 咁我係我的電腦睇photo server 入面既photo有冇經過壓縮?
利物浦 發表於 2016-4-24 18:01

除非你係電腦開browser睇,否則如果你係屋企電腦經LAN直接mount返個share folder(i.e.: \\diskstation\share\),咪直接讀file。