[教學] mycloud vs synology ds211+, 邊個好D?

mycloud 3TB vs synology ds211+, 邊個好D?
用開隻MYCLOUD, 不過得單牒, 好多人話死左就麻煩, 另外隻3TB可唔可以拆出黎用?
所以想換雙牒, 但係轉隻2手DS211+會唔會好D?
二手大約幾錢合理?

My cloud HD cannot detached. Go for Synology

mycloud 3TB vs synology ds211+, 邊個好D?
用開隻MYCLOUD, 不過得單牒, 好多人話死左就麻煩, 另外隻3TB可 ...
lun1229 發表於 2016-4-26 15:03

http://www.dcfever.com/trading/view.php?itemID=4178811
唔係我嘅,咁啱見倒啫⋯⋯

回覆 3# TimCook

尼個價如何?

純粹個人觀感,二手DS211+賣$1000我覺得偏貴,最高只用到3TB HDD,冇USB3.0,網上搵唔到佢CPU資料,當佢係ARM級數,覺得最多值$800.... 如果只係基本用途,不如加四百買部全新DS216j好過,始終乜都係新,又有保養,例如火牛,係消耗品,總好過五年前既舊野,有乜事配過隻又最少三、四百蚊...

回覆 5# EOS5

嘩~師兄勁好人, 睇完又真係好似好好多, 同埋真係唔貴, 等我一陣去睇下先~~~
P.S: 分分鐘買埋都唔出奇= =

回覆 1# lun1229

DS211+ 應該係Marvell Kirkwood 1.6GHz. 512MB RAM. 效能不要期望太高。

mycloud 3T 隻碟可以拆出黎, 我都拆過, 不過拆完個殼d 扣位就爛左

mycloud 3T 隻碟可以拆出黎, 我都拆過, 不過拆完個殼d 扣位就爛左
hkhappy945 發表於 2016-4-27 17:04

After dismantling a mybooklive 2TB, the consequence was the same, "扣位爛左" !

唔係我嘅,咁啱見倒啫⋯⋯
TimCook 發表於 2016-4-26 17:13

咁啱係S記, 唔係你嘅 ...