請問 synology nas 是否部份型號沒有快照功能?

因為我記得 DSM 舊一代 firmware 有 time machine 功能, 但現在 DMS6.0 找不到快照功能?

今天收到 synology email 話做問卷調查,一時沒有想清楚,在問卷內容小左佢一鍋,所以係到問下各 ching 係唔係 DSM 6.0 是否部份型號無佐快照功能?

回覆 1# tcbyxo

快照功能唔係要Btrfs先有?

因為我記得 DSM 舊一代 firmware 有 time machine 功能, 但現在 DMS6.0 找不到快照功能?

今天收到 synolog ...
tcbyxo 發表於 2016-5-6 17:28

而家 TIME BACKUP 放左入去 HYPER BACKUP 到 , BACKUP ROTATION 就可以做到
    TIME BACKUP 個效果 , 最多256 個VERSION

唔係全部型號有,網頁有講,一定要行到btrfs型號至有 (但唔肯定係咪行到就得),以2bay型號計,得216+、216+II、716+、716+II做到,舊型號或者216j、216都唔得..... 不過我直至而家都未明到底點用..
https://www.synology.com/zh-tw/dsm/Btrfs

回覆 4# EOS5

咁都好D起碼無小錯距,我無記錯反而好舊Firmware就有time machine

time machine同快照(Snapshot)唔係兩樣唔同野黎咩?
點解樓主拉埋一齊講?

回覆 3# 008325

Hyper Backup 會像快照一樣

使用快照技術保護資料

現在更多 Synology NAS 機種1支援 Btrfs 檔案系統,採用先進的資料快照技術,可以回復任一時間點的檔案,並使用比傳統備份更少的儲存空間。使用 File Station 或 Windows 檔案總管,自行快速地還原檔案與資料夾

回覆 6# karsocrates

其實我都不清楚,我靜知道 time machine 類似 MacOS backup 方法、snapshot 就類似電腦還原卡的方法
所以如果有 snapshot 功能 backup 的 file 會細許多.

time machine 係 mac function.

time backup 係 synology 套件, 已經 phase-out, 不再支援.

btrfs snapshot 只有部份機型有支援. ds216+ 係最平嘅機種.