想問QNAP 在HD STATION配用無線耳筒問題

有時晚上想用電視睇下電影又唔想嘈到家人

現都是PT/BT 去個251C USB HDD, 再用HD STATION播片.(經HDMI 接電視 SONY 早2年款42")

試過插3.5mm耳筒去電視輸出位但無聲.....

應點搞先岩? 另外想買個無線耳筒用, 有乜好介紹?

睇電視有冇聲先 ? Sony 乜 model ?
我睇乜電視耳筒都有聲超正 ( not NAS direct play )

回覆 2# GbE

睇電視用耳筒係有聲, 所以先認為HDMI 或NAS的連接問題

耳筒有聲就得喇, TV 耳筒冇聲但 TV 喇叭有聲 ? (不可能吧)

呢個唔係連接問題, 係 TV 本身冇相應嘅音頻解碼, 所以冇聲, 一般 2 年前 TV 得 AC3 / PCM 解碼。

或者你插 HDMI2 又或者睇下 HD station 有冇得 set PCM audio output (即所謂軟解).

我用 hardware Player + AV Amp (standby passthrough), 播乜 TV 耳筒都出到聲, 行 RAW 都唔駛改嚟改去 (即係有一方做咗 convert).

我最初都用 BT 耳筒, 但間中疾又唔好聲, 有時仲冇電. 加埋多人使用, 最後都係直接延長線, 各人用自身手機耳筒, 又衛生又可靠。

回覆 4# GbE

多謝師兄用心回覆. 今晚特登試清楚先回

TV睇電視: 耳答插電視及電視的喇叭都有聲出
QNAP經HDMI插電視用播電影: 電視喇叭有聲出但耳筒就無聲啦

電視2個HDMI 分別試過都唔得
我用HD STATION內個KOBI放電影,未試到點SET PCM audio output (有可能無得SET)
會唔會電視唔支援HDMI輸入去出耳筒?

最唔明點解 "電視喇叭有聲出但耳筒就無聲" .... 唔合理

我今日都試咗 d 嘢, 証咗係 player 識 detect AUDIO device 係 Amp 定 TV, 所以出聲冇問題. ( 即 auto Bitstream to Amp, PCM to TV )

我全部 HDMI 接駁的
TV setting already "Headphone" ?

回覆 6# GbE

E個要聽日再試下先. 睇電視用耳筒都要VOL去到2X先夠, 平時用TV喇叭12-15巳好夠

唔知個電視有無這SETTING

回復 6 #GbE

唔該師兄,真係電視setting問題,搞掂左。不過用緊個AKG有線。無線真係成日斷?我仲想1出2耳筒呢,有什麼好方案?

via HKEPC Reader for Android

又一個好既分享

攪掂咗,Sony TV 耳筒功能做得好好,對我好重要。無綫嘅玩過所謂高質 FM, 2.4G, BT, 全部太失望,一係底噪大,聲衰,少少 delay, 紅外線反而最好,但唔可以有阻擋。最後都係簡單延長線先啱駛。一開二方面可買 adapter, 如果唔夠推,就買 headphone Amp.