岩岩見到EPC賣WD My Cloud 3TB廣告, 唔知好唔好用呢?

http://www.hkepc.com/13950/

本身已經想買隻2TB portable HDD做 backup都要至少6百幾
岩岩見到EPC賣WD My Cloud 3TB廣告
居然可以賣999 3TB
唔知有冇人用過呢? 覺得好唔好用?
EPC賣廣告呢個型號係咪 WDBCTL0030HWT ?

呢隻好多人用呢...
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D4

仲可以改機用OMV/不能說 不過速度唔好太大期望

過多幾個月都2 年了。
wongja 發表於 2016-5-9 14:37

CHING你係咪24小時長開隻NAS嫁?
差唔多2年都冇咩問題?

我其實係諗住當portable HDD咁用
backup完D野就熄左佢
有時出街覺得會用先開著之類

CHING你係咪24小時長開隻NAS嫁?
差唔多2年都冇咩問題?

我其實係諗住當portable HDD咁用
backup完D野就熄 ...
腦殘 發表於 2016-5-9 14:45

要留意佢既性質唔同你用開既USB portable HDD,佢既USB唔可以插電腦直接做backup,只可以連接外置HDD/storage.... 如果要backup電腦data就要經network。

已經買左
不過第一次用NAS
唔知點先可以將D資料只擺係NAS裡面而唔會同樣影響pc hdd既容量呢?
即係好似onedrive果種「僅限線上存取」功能

終於明點解次次up左上NAS都會係番desktop出現啦
原來自動裝左個WD sync 自動同步哂D file
既然NAS原意係省位咁點解仲要自動裝埋哂呢D同步既野呢...
真係麒麟怪

終於明點解次次up左上NAS都會係番desktop出現啦
原來自動裝左個WD sync 自動同步哂D file
既然NAS ...
腦殘 發表於 2016-5-9 21:01

NAS原意係省位?
要多位你直接插多隻HDD落部腦部咪得

兩年前電腦展買左...touch wood 仲用緊~ 就過2年保.....

NAS原意係省位?
要多位你直接插多隻HDD落部腦部咪得
yjfoeg 發表於 2016-5-9 21:04

我知你想講咩, 但省位又確實係NAS其中一個用途喎, 只不過唔係唯一用途咁解
基本上我真係唔係好明唔可以自行決定同步乜file既同步功能有乜用

---
更新
宜家一口氣upload 400GB歌落去
都有4X~6Xmb/s, 叫做過得去吧? 亦都可能係router阻礙左速度