主要Backup相片,影片,文件 用邊款nas?

相片同影片已有6TB
想行raid 1

睇中三部
Hp gen8 / ds216play / ts251c

呢三部邊部最適合
或差唔多價位有咩選擇?

唔該各位

已有6TBdata 想行raid 1, 2 bay唔夠,留空閒加data 要買4bay

HP gen8
行 freeNAS
4TB x4 @RAIDZ2, 可用 8TB

all those consumer class NAS from S & Q is a joke for "real backup"
OP, your post will be heated!

回覆 3# fatdog

唔該ching
已買gen8
但見到好多hd 唔知買邊款for 7x24好 (4年前買既死雞3tbx3)
死雞 大家不建議
Wd又好多顏色 (紅色?)
Toshiba 價錢又比較平

有冇邊款4tb推薦?
Thanks

回覆  fatdog

唔該ching
已買gen8
但見到好多hd 唔知買邊款for 7x24好 (4年前買既死雞3tbx3)
死雞  ...
yyin 發表於 2016-5-16 14:04

WD Re x2 + TOSHIBA MC04ACA400E x2 ~= $6k

回覆 5# fatdog

多謝ching

行過+都見到wd gold  wd4002fyyz
買左2隻4tb

其實主要係BACKUP用途唔一定要用NAS

madmacuser 發表於 2016-5-18 09:55

有咩選擇?

madmacuser 發表於 2016-5-18 09:55

求教有咩好方案去儲存6TB資料, 方便讀取並且有資料容錯同備份嘅保障呢? 我都正在頭痛緊.

相片同影片已有6TB
想行raid 1

睇中三部
Hp gen8 / ds216play / ts251c

呢三部邊部最適合
或差唔多價位有 ...
yyin 發表於 2016-5-15 17:25

睇相,睇電影. S記 app 好過 Q 記.